Η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η απόκτηση μιας λειτουργικής κυβέρνησης συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας την Κυριακή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινία που είχαν.
«Οι δύο (ηγέτες) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Μέρκελ και ο Πούτιν υπογράμμισαν επίσης ότι η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί «κοινό συμφέρον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό».
Πριν από το τηλεφώνημα Μέρκελ - Πούτιν, η ρωσική πλευρά προχώρησε σε μια δήλωση που έδειξε ότι η Μόσχα αλλάζει στάση απέναντι στην Ουκρανία αφού ο υπουργός Οικονομικών, ο Αντον Σιλουάνοφ, αποσαφήνισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά και την απομπή Γιανουκόβιτς.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα», ανέφερε στην ανακοίνωση του ο Σιλουάνοφ.
Επικοινωνία Λαβρόφ -Κέρι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σήμερα, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ότι οι αντίπαλοι του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν τήρησαν την συμφωνία για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που υπέγραψαν την Παρασκευή και κατέλαβαν την εξουσία.
«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να φροντίσουμε για την πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησαν τρεις ΥΠΕΞ κρατών μελών της ΕΕ, φέρεται να είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι, προσθέτοντας πως «η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία, έχοντας στην πράξη καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία».
Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ρωσία: Μην στείλετε στρατό στην Ουκρανία
Εντωμεταξύ, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.
Κι όλα αυτά ενώ ο καθαιρεθείς φιλορώσος πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει εξαφανιστεί (συνεχίζοντας όμως να επιμένει ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα) και ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Κιέβου, ενώ στην Κριμαία, υπάρχουν πληροφορίες ότι συγκρούνονται φιλορώσοι και φιλοδυτικοί διαδηλωτές.
Προς το παρόν καθήκοντα του προέδρου της χώρας ανέλαβε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας και στενότερος συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε το Σάββατο.
Από την πλευρά της η Τιμοσένκο, ξεκαθάρισε το απόγευμα της Κυριακής ότι δεν θέλει να αναλάβει θέση πρωθυπουργού, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ.
Οι νέοι κυβερνώντες ξηλώνουν τους κολλλητούς υπουργούς και αξιωματούχους του Γιανουκόβιτς
Επίσης, οι νέοι κυβερνώντες της Ουκρανίες, σε λιγότερο από 24 ώρες από την καθαίρεση Γιανουκόβιτς ξήλωσαν τους σημαντικότερους από τους υπουργούς του και τους πιστούς στον ίδιο αξιωματούχους που διορίστηκαν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία το 2010.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.
Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας σήμερα, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.
Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός.
Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη».
Θα δικαστούν οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών
Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη.
Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Τριάντα ύποπτοι έχουν ήδη κατονομαστεί στις τάξεις της αστυνομίας, είπε.
Αν και ο Αβάκοφ είπε πως η αστυνομία ερευνά «σοβαρά εγκλήματα. . . από πρώην ηγέτες του κράτους», δεν εκδόθηκε διαταγή σύλληψης του ιδίου του Γιανουκόβιτς, ωστόσο, αποφάσισαν να τον πλήξουν ανακοινώνοντας ότι η τεράστια έπαυλη και η έκταση 140 εκταρίων στην οποία ζούσε έξω από το Κίεβο θα δημευθεί μέσα σε 10 ημέρες.
Στην Ουκρανία τη Δευτέρα η Κάθριν Αστον
Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας.
Η Αστον «αναμένεται να συναντηθεί με παράγοντες κλειδιά και να συζητήσει σχετικά με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και να ληφθούν μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης της οικονομίας», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ, που αναφέρεται σε μια πιθανή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ΕΕ «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος της Άστον, η οποία κάλεσε χθες τους Ουκρανούς πολιτικούς ηγέτες να δράσουν «με υπεύθυνο τρόπο» για να διαφυλάξουν την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.
«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να συνεχίσουν έναν αληθινό και ανοικτό διάλογο για να καταλήξουν σε μια οριστική λύση», να «προστατεύσουν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και να «εξασφαλίσουν ένα μέλλον σταθερό, δημοκρατικό και με ευημερία για όλους τους Ουκρανούς πολίτες».