Απροετοίμαστη και διχασμένη θα υποδεχθεί η κυβέρνηση τη Τρόικα, καθώς οι πρώτες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας, θα γίνουν χωρίς να έχει καταλήξει η ελληνική πλευρά στις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που «καίνε».
Επί της ουσίας, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Πολιτισμού δεν έχουν καταλήξει ούτε σε κατ' αρχήν συμφωνία για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, παρά το ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει εδώ και εβδομάδες να βρουν κοινές θέσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ισχυρός αντίλογος στις αναμενόμενες πιέσεις της Τρόικας.
Στη πραγματικότητα τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει ακόμα στις επικαιροποιημένες προτάσεις του Κωστή Χατζηδάκη γιατί πολύ απλά δεν συμφωνούν στο άνοιγμα αυτών των θεμάτων.
Πιο δύσκολη είναι η περίπτωση του φρέσκου γάλακτος, καθώς η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι μπορούν οι μονάδες παραγωγής να αναγράφουν στις ετικέτες την ένδειξη «μιας» ή «δύο» ημερών, έτσι ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση εν όψει της αύξησης του αριθμού των ημερών διάθεσης φρέσκου γάλακτος, δεν γίνεται αποδεκτή.
Πιο εύκολη φαντάζει η συμφωνία για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς ακόμα και στο υπουργείο Ανάπτυξης δείχνουν να «ακούνε» το επιχείρημα των φαρμακοποιών ότι από αυτά σκευάσματα καλύπτουν τη ρευστότητα τους, με δεδομένο ότι είναι τα μοναδικά που πληρώνονται τοις μετρητοίς, αφού τα φάρμακα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με πολύμηνη καθυστέρηση. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι η διάθεση μικρού αριθμού τέτοιων σκευασμάτων και εκτός φαρμακείων ή/και η πώληση τους από τα φαρμακεία με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους, έτσι ώστε να συμπιεστούν οι τιμές τους.
«Κόμπλα» φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα των βιβλίων, καθώς εσχάτως φέρεται να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τηρώντας αρνητική στάση στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των τιμών.
Κατόπιν τούτων, η προσπάθεια της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στο να πείσει τη Τρόικα για το ότι είναι αρκετή στη παρούσα φάση η προώθηση του 80% των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφορούν στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι η πίεση που θα ασκηθεί για επίλυση όλων των θεμάτων, θα είναι ασφυκτική.