Το ελληνικά μυαλά βρίσκονται για τα καλά στο κέντρο των επιστημονικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρά την οικονομική κρίση, η επιστήμη και η τεχνολογία είναι δύο εξωστρεφείς τομείς στους οποίους -φαίνεται- πως η Ελλάδα μπορεί να αντιπαρατεθεί σε άλλα προηγμένα κράτη.
Ελληνες επιστήμονες θα τεθούν επικεφαλής διεθνούς κοινοπραξίας, υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, και θα μελετούν -με τη βοήθεια δορυφόρου- ναυάγια και αρχαίους οικισμούς.
Η εταιρεία Planetek Hellas, όπως σημειώνει το Εθνος σε σχετικό ρεπορτάζ του, έχουν στη διάθεσή τους 30 μήνες για να ελέγξουν εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αξιολογήσουν ποιοι από αυτούς είναι ικανοί να καταγράφουν με ακρίβεια ό,τι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας σε βάθος που θα φτάνει τα 50 μέτρα.
Στόχος, σε βάθος 3ετίας, είναι να μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίζουν και να ερευνούν ναυάγια, βυθισμένους αρχαίους οικισμούς, αντικαθιστώντας την ανθρώπινη παρουσία.
Το σημαντικό είναι ότι η Planetek διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 25 μέτρων και τώρα ετοιμάζεται να κάνει το βήμα παραπέρα.
Η πρότασή της ήταν μια από τις έξι που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήσε σύνολο 67 υποψηφιοτήτων και αφορά τα κονδύλια για την ερευνητική ενότητα του Διαστήματος.