Ενας νέος δυναμικός παράγοντας στην ουκρανική κρίση φαίνεται πως επιθυμεί να παίξει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις και αυτός είναι η εθνικιστική δεξιά της χώρας, η οποία δεν δέχεται τη συμφωνία που υπεγράφη και στέλνει τελεσίγραφο στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.Εθνικιστές διαδηλωτές υποδέχτηκαν με γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πήγαν να τους ενημερώσουν για τη συμφωνία που υπέγραψαν νωρίτερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ενας δεξιός ακτιβιστής διέκοψε τον Βιτάλι Κλίτσκο ενώ μιλούσε στο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, φωνάζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου. Οι υπόλοιποι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ο άνδρας αυτός, ο Ντμίτρο Γιάρος προειδοποίησε ότι «θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ' ορκίζομαι».
Ο Γιάρος, που είναι αρχηγός του εθνικιστικού Δεξιού Τομέα, είπε στο πλήθος ότι οι υποστηρικτές του δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους, ούτε θα φύγουν από τα οδοφράγματα μέχρι να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς.
Η ένταση στην πλατεία έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οδηγήθηκαν εκεί τα φέρετρα δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ταραχές της Πέμπτης. Παρά τη συμφωνία μεταξύ προέδρου και αντιπολίτευσης, πολλοί ήταν αυτοί που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμώντας να προσεγγίσει τη Ρωσία.
Αναφερόμενος στους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης που στέκονταν πίσω του, ο Γιάρος φώναξε στο πλήθος: «Ο σύντροφός μου σκοτώθηκε και οι ηγέτες μας κάνουν χειραψία με τον δολοφόνο. Είναι ντροπή! Σας δώσαμε την ευκαιρία να γίνεται υπουργοί στο μέλλον, ακόμη και πρόεδροι, όμως εσείς δεν θέλετε να ικανοποιήσετε το μοναδικό μας αίτημα, να φύγει αυτός ο εγκληματίας από την εξουσία», συνέχισε.
«Εμείς, ο απλός λαός, λέμε στους πολιτικούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει πρόεδρος ο Γιανουκόβιτς για όλο τον χρόνο. Θα πρέπει να φύγει μέχρι αύριο το πρωί», προειδοποίησε.
Ο Κλίτσκο δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων όταν χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός της ημέρας.
Το απόγευμα ο ίδιος και οι δύο άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ και ο Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ, υπέγραψαν τη συμφωνία με τον Γιανουκόβιτς, με τη μεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, να προχωρήσει στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού και να επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 που περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.
Ο Κλίτσκο ζήτησε συγγνώμη από το πλήθος για τη χειραψία με τον Γιανουκόβιτς, λέγοντας στο πλήθος: «Αν προσέβαλα κάποιον, τον ζητώ να με συγχωρέσει».
Ο Γιάρος δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την οργή του για τη συμφωνία. «Θα πολεμήσω μέχρι θανάτου», δήλωσε ο Βασίλι Στέφινιουκ, ένας 50χρονος βετεράνος του πολέμου του Αφγανιστάν από το Χάρκοβο. «Μας πρόδωσαν. Δεν είμαστε εδώ για τον Κλίτσκο ή τον Γιάτσενιουκ, είμαστε εδώ για να διώξουμε τον Γιανουκόβιτς», είπε. Ένας άλλος διαδηλωτής, ένας 35χρονος που είπε ότι ονομάζεται Βολόντιμιρ και κατάγεται από το Λβιφ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, είπε: «Δεν θα ακολουθήσουμε τον Κλίτσκο και τους υπόλοιπους. Έσφιξαν το χέρι ενός γκάνγκστερ και χορεύουν με τον διάβολο».
Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκε νωρίτερα το πλήθος και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενώ έβγαιναν βιαστικά από το κοινοβούλιο, υπό την προστασία της «υπηρεσίας ασφαλείας» που έχουν συγκροτήσει οι ίδιοι οι διαδηλωτές.
Μέσα σε λίγες ώρες από την υπογραφή της συμφωνίας η εικόνα έξω από το κτίριο της Βουλής άλλαξε εντυπωσιακά. Στην περιοχή, που απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την Πλατεία Ανεξαρτησίας, δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός.
Οι βουλευτές είχαν μόλις ψηφίσει το πρώτο μέτρο που προβλέπει η συμφωνία εξόδου από την κρίση, την αποκατάσταση του συντάγματος του 2004 που περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Είδατε τους γονείς των σκοτωμένων παιδιών που έκλαιγαν; Οφθαλμόν αντί οφθαλμού!» φώναζε ένας 50χρονος που προσπάθησε να χτυπήσει έναν βουλευτή ενώ ένας άλλος άνδρας έδειχνε την πληγή που είχε στο πόδι του από τις συγκρούσεις. Και οι δύο απομακρύνθηκαν διακριτικά από άλλους διαδηλωτές που έχουν αναλάβει ρόλο «σωμάτων ασφαλείας»
«Η ψήφιση αυτού του νόμου μας στοίχισε σχεδόν εκατό ζωές. Είναι πάρα πολύ. Οι γονείς των θυμάτων είναι σοκαρισμένοι, όπως κι εγώ. Οι άνθρωποι έχουν πολεμική διάθεση, δεν είμαι βέβαιος ότι το κτίριο (της Βουλής) θα αντέξει μέχρι αύριο», είπε από την πλευρά του ένας νεαρός φοιτητής.