Πανάκριβα και σπάνια τα τραπεζικά δάνεια - iefimerida.gr

Πανάκριβα και σπάνια τα τραπεζικά δάνεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφίγγουν μήνα με το μήνα τις κάνουλες των δανείων οι τράπεζες, καθιστώντας πλέον σαφές ότι αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά από άλλες πηγές, η πραγματική οικονομία δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει το 2012, όπως εκτιμούν διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πραγματικά αποκαλυπτικά, αφού δείχνουν ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μόνο έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και πανάκριβη, καθώς τα επιτόκια αναπροσαρμόζονται σχεδόν μήνα με τον μήνα, τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για τα νέα δάνεια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο τομέα του εμπορίου, όπου τον Ιούνιο η ροή νέων δανείων ήταν μικρότερη κατά 4,1% σε σχέση με πέρσι, ενώ και στη βιομηχανία σημειώθηκε μείωση 2,2%. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς οι χορηγήσεις δανείων μειώθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά, δε, στα νοικοκυριά, οι χορηγήσεις στεγαστικών αλλά και καταναλωτικών δανείων συρρικνώνονται μήνα με το μήνα, κυρίως λόγω έλλειψης ζήτησης.

Όσον αφορά στο κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε άνοδο το Μάιο του 2011, κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,89%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 7,34% και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων κατά 7 μονάδες βάσης στο 9,98%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε στο 7,31% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, στο 6,10% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,48%. Όσον αφορά στο μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 4,26%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για δάνεια με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,05%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ