Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ε., στις αρχές του 2012 οι άστεγοι πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε. υπολογίζονταν στα 3.000.000. Ένα νούμερο το οποίο, ωστόσο, αμφισβητήθηκε σφόδρα από αρκετούς αρμόδιους οργανισμούς, οι οποίοι αμφισβήτησαν τις εκτιμήσειςτης, κάνοντας λόγο για πολύ μεγαλύτερα νούμερα.
Αυτή η στάση αμφισβήτησης ενισχύεται και από την άλλοτε δήλωση του επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε παραδεχτεί πως «οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν καταγράψει τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη, διότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς ο όρος του αστέγου».
Έως ότου δεήσει, όμως, η Ευρωβουλή να προχωρήσει σε έναν ακριβή ορισμό του όρου «άστεγος», ιδού πώς αντιμετωπίζεται ή σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν οι άστεγοι σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.:
Σύμφωνα με άρθρο του Bruno Garcia Gallo στην εφημερίδα El Pais (8.10.2013), στην Ισπανία, η Ana Botella, δήμαρχος της Μαδρίτης, ετοιμάζει σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο στο πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών θα τιμωρούνται ορισμένες συμπεριφορές, με επιβολή κυρώσεων και πρόστιμο 750 ευρώ. Το μέτρο θα αφορά όσους ζητιανεύουν στις εισόδους εμπορικών κέντρων, γραφείων, σχολείων και νοσοκομείων, κοιμούνται σε παγκάκι ή πωλούν χαρτομάντιλα στα φανάρια για να εξασφαλίσουν ένα γεύμα. Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τα 3.000 ευρώ αν πραγματοποιείται επαιτεία συνοδεία παιδιού.
Σύμφωνα με άρθρο του Γαλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (7.11.2013), στη Σουηδία, το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες της Σουηδίας» κατέθεσε πρόταση στο Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά η επαιτεία από ξένους να αποτελεί λόγο απέλασης από τη χώρα και εφ' άπαξ απαγόρευσης εισόδου σε αυτή.
Σύμφωνα με άρθρο της Helen Collins στην Daily Mail (9.10.2013), στη Νορβηγία, η κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία συμμετέχει το συντηρητικό φιλελεύθερο Κόμμα της Προόδου, θέλει να επιτρέψει στους δήμους να ενσωματώσουν απαγόρευση της επαιτείας στις τοπικές αστυνομικές διατάξεις τους. Ένα μέτρο που στοχεύει κυρίως στην απομάκρυνση των Ρομά από τη χώρα.
Σύμφωνα με άρθρο της Kristina Jovanovski στο Aljazeera (29.9.2013), στην Ουγγαρία, το κοινοβούλιο συζητά ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν πρόστιμο μέχρι και ποινή φυλάκισης σε αστέγους.
Σύμφωνα με άρθρο του Henry Samuel στην The Telegraph (13.9.2011), στη Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών του 2011 Claude Gueant θέσπισε νόμο για την «επιθετική επαιτεία». Όπως δήλωσε, αναφερόμενος κυρίως στους Ρομά, στόχος είναι «να επιστρέψουν οι παραβάτες στη χώρα καταγωγής τους είτε εθελοντικά είτε διά της βίας».
Τέλος, σύμφωνα με άρθρο του Nick Pisa στην The Telegraph (24.7.2008), στην Ιταλία, το 2008 η Βενετία έγινε η πρώτη ιταλική πόλη που απαγόρευσε την επαιτεία επιβάλλοντας πρόστιμα από 25 μέχρι 50 ευρώ. Ο Augusto Salvadori του Βενετικού Τμήματος Αστικών Υποθέσεων είχε δηλώσει ότι «το σύνολο του πληθυσμού της Βενετίας ήθελε αυτό το μέτρο ενάντια στην επαιτεία διότι είναι ενοχλητικό για τους πολίτες και τους τουρίστες, βλάπτει την εικόνα της Βενετίας και κάνει το περπάτημα μέσα στην πόλη ακόμα πιο δύσκολο»...
[Τα στοιχεία που αφορούν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αντλήθηκαν από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό ιδεών, πολιτικής και πολιτισμού chronosmag.eu, το οποίο μπορεί να διαβάσει κανείς ολόκληρο, πατώντας εδώ]