Ραγδαίες και αρνητικές οι εξελίξεις στην ευρωζώνη - iefimerida.gr

Ραγδαίες και αρνητικές οι εξελίξεις στην ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι εγχώριοι τραπεζικοί παράγοντες από τις λίαν αρνητικές και ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ανησυχία που μάλλον ενισχύθηκε από την αντίδραση του Προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος με την επιστολή του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδειξε να αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της 22ης Ιουλίου!
Η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν κάτι παραπάνω από δηλωτική της ανησυχίας, αφού μπορεί η Αθήνα να απέφυγε τη "βουτιά" του απογεύματος σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά δεν κατόρθωσε να κρατηθεί πάνω από τις 1.100 μονάδες. Η μάχη που δινόταν από το πρωί ήταν σκληρή, αλλά μετά το μεσημέρι το αρνητικό κλίμα και στις αγορές ομολόγων, συμπαρέσυρε και τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κατρακύλησε στα επίπεδα του μακρινού 1996, χάνοντας και το σημείο στήριξης των 1.100 μονάδων.

"Τα πράγματα είναι ζόρικα" ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση ανατρέπεται μέρα με τη μέρα, υπονομεύοντας επί της ουσίας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Αυτό που φοβούνται οι τραπεζίτες και βέβαια η Κυβέρνηση, είναι ότι η επίθεση των αγορών θα έχει τέτοια σφοδρότητα, που θα μετατρέψει σε κενό γράμμα την απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδας, αφού εάν επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια για κατάρρευση της Ιταλίας και της Ισπανίας, είναι προφανές ότι η συζήτηση για το πώς μπορούν και πρέπει να στηριχθούν οι χώρες της Ευρωζώνης από τον προσωρινό (EFSF) και τον μόνιμο Μηχανισμό (ESM), θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι από τη στιγμή που η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα δοθεί εκτός δραματικού απροόπτου με βάση με τον παλιό μηχανισμό, δηλαδή με διμερή δάνεια, ξαναφούντωσαν οι φήμες που θέλουν την Ιταλία να σκέπτεται να ζητήσει εξαίρεση από τη συμμετοχή της στην 6η δόση, φήμες που προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Ζ.Κ. Τρισέ, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ αρνητική μια τέτοια απόφαση, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Οι εξελίξεις αυτές "τρέχουν" την ώρα που παραμένει ορθάνοικτο το μείζον ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών, καθώς όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, αναμένουν τους όρους του "πακέτου" στήριξης για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από το Σεπτέμβριο. "Είμαστε ακόμα στις... ωδίνες" δήλωσε χαρακτηριστικά το ίδιο υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, την ώρα που το IIF,που λειτουργεί λίγο ως πολύ ως "ομπρέλα" στις διαβουλεύσεις, εκτιμούσε ότι λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών, το καθαρό ελληνικό Χρέος μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2020.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ