Κλιματική αλλαγή: Πώς συνδέονται οι πλημμύρες της Βρετανίας, με την ξηρασία στην Καλιφόρνια - iefimerida.gr

Κλιματική αλλαγή: Πώς συνδέονται οι πλημμύρες της Βρετανίας, με την ξηρασία στην Καλιφόρνια

Κλιματική αλλαγή: Πώς συνδέονται οι πλημμύρες της Βρετανίας με την ξηρασία στην
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτό το χειμώνα, τα δελτία καιρού ήταν των άκρων. Η Καλιφόρνια είχε το πιο ξηρό έτος των τελευταίων 119 χρόνων, οι ανατολικές ΗΠΑ σκεπάστηκαν στο χιόνι και η Βρετανία και η Ουαλία βίωσαν τη μεγαλύτερη περίοδο βροχόπτωσης των τελευταίων 248 χρόνων. Πώς συνδέονται μεταξύ τους και τι πραγματικά συμβαίνει με το κλίμα του πλανήτη;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα γεγονότα μπορούν να συνδεθούν με ένα ενιαίο καιρικό μοντέλο, για το οποίο οφείλεται η κλιματική αλλαγή. Η Τζένιφερ Φράνσις, ερευνητής της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Ρουτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ μιλώντας στο National Geographic, εξηγεί ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συνδέονται με το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, την αύξηση της θερμοκρασίας στο μακρινό Βορρά, ο οποίος πλέον θερμαίνεται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον πλανήτη.

Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ αυτής και των χαμηλότερων γεωγραφικών πλατών αποδυναμώνει τους δυτικούς ανέμους του πολικού κύματος. Αντί να φυσά ισχυρός αέρας και κατ 'ευθείαν από τα δυτικά προς τα ανατολικά , το ρεύμα κάνει μια διαδρομή γύρω από το βόρειο ημισφαίριο.Οταν συμβαίνει αυτό «τα καιρικά φαινόμενα έχουν την τάση να αλλάζουν πιο αργά», εξηγεί η Φράνσις, υποστηρίζοντας ότι μια πιο αργή κίνηση του πολικού ψύχους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένα ακραία καιρικά φαινόμενα , όπως ξηρασία, πλημμύρες, κύματα ψύχους και κύματα καύσωνα.

«Αυτός ο χειμώνας είναι ένα ισχυρό παράδειγμα αυτού του φαινομένου, αφού το παγωμένο ρεύμα απέτρεψε θύελλες του Ειρηνικού να έρθουν στην Καλιφόρνια, προκαλώντας περίοδο ξηρασίας και στη συνέχεια, στο δρόμο του προς τα νότια πέρασε πάνω από τις Ανατολικές ΗΠΑ, που έφερε κρύο αρκτικό αέρα και συνθήκες παγετού στην περιοχή.»

Στον Ατλαντικό το πολικό ρεύμα κινήθηκε πιο νότια και πιο κοντά στην υποτροπική ζώνη απ' ότι συνήθως, προκαλώντας πολλή υγρασία. «Οταν συμβαίνει αυτό» εξηγεί η Φράνις «το αποτέλεσμα είναι μεγάλες καταιγίδες»

Η Μεγάλη Βρετανία βίωσε αυτό το φαινόμενο με καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα που οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, Βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι «αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέθηκαν με ένα επίμονο μοτίβο διαταραχών στο πολικό ρεύμα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Βόρεια Αμερική. Οι ίδιες διαταραχές επίσης, έφεραν απρόσμενα ζεστό καιρό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ