Μια πολύ ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία παρουσιάστηκε από το πανεπιστήμιο Duke στις Η.Π.Α, η οποία έρχεται να αποδείξει ότι τελικά ίσως και να μην κρατάμε τη τύχη στα... χέρια μας. Συγκεκριμένα, όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με ένα σημαντικό και δύσκολο δίλημμα τότε συνήθως η απόφασή τους δεν αποτελεί προϊόν λογικής σκέψης και «ζυγίσματος» των δεδομένων. Αντιθέτως, αρκετοί αποφασίζουν να απαλλαχτούν από τη δύσκολη απόφαση, αφήνοντας τη τύχη να επιλέξει για αυτούς.
Οπως τονίζει ο ένας εκ των ερευνητών Ααρον Κέι: «Οι άνθρωποι ακόμα πιστεύουν στη μοίρα. Παρόλο που είναι παράλογο, αρκετοί τη χρησιμοποιούν προκειμένου να βγουν από μια άβολη και δύσκολη θέση, όταν το δίλημμα είναι βαρύ. Η πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα είναι ήδη προκαθορισμένο και πως δεν έχει νόημα η προσωπική επιλογή είναι κάτι που χρησιμοποιείται πολύ συχνά από όσους έχουν δυσκολία να αποφασίσουν.»
Για να εξακριβώσουν την υπόθεσή τους, οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τις επιλογές των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2012. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε ότι η μοίρα τελικά ίσως να παίζει ένα... έμμεσο ρόλο, αφού αρκετοί αναποφάσιστοι επικαλούνταν τη τύχη για να τους καθορίσει το κατάλληλο πρόεδρο.
Δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή έρευνα με κύριο ερώτημα τη πρόθεση ψήφου. Ανάμεσα στους ερωτηθέντες βρέθηκαν 189 αναποφάσιστοι. Από αυτούς, οι περισσότεροι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι θα αφήσουν στη τύχη τη ψήφο τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων συμφωνούσε με τη δήλωση ότι: «Η μοίρα είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Μιτ Ρόμνει.
Σε δεύτερη έρευνα που έγινε μόλις δυο μέρες πριν από τις εκλογές, οι αναποφάσιστοι συνέχισαν να πιστεύουν στη μοίρα αφού βρέθηκαν σύμφωνοι με τη δήλωση ότι: «Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Το ίδιο ισχύει και για το αποτέλεσμα των εκλογών.».
Στη δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό Psychological Science υπήρξε το εξής συμπέρασμα: «Οι ψηφοφόροι που δυσκολεύονταν να αποφασίσουν μεταξύ Ομπάμα ή Ρόμνει, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αφήνουν στη τύχη την απόφασή τους. Θεωρούν πιο σημαντική τη μοίρα από τη προσωπική τους απόφαση.»