Τον τελευταίο καιρό η μόδα αυτή έχει πάρει τραγικά μεγάλες διαστάσεις. Όλο και περισσότεροι νέοι ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα στις οποίες απεικονίζονται τραυματισμένοι από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η έρευνα που έκανε ο φιλανθρωπικός οργανισμός Mindfull, έδειξε ότι όλο και αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων που έχουν τάση να αυτοτραυματίζονται και να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στα social media ώστε να κερδίσουν τη συμπάθεια και την προσοχή από αγνώστους. Μάλιστα έχουν φτιάξει και ολόκληρες κοινότητες από νέους που ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο.
Το 2012, 22.000 παιδιά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και από αυτά το 50% των παιδιών είναι ηλικίας 12 ετών. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Mindfull αποτελείται από νέους τους οποίους εκπαιδεύει ώστε να βοηθήσουν νεότερους με προβλήματα.
Ένα από τα μέλη της κοινότητας είναι η Τζόντι Μπαρέιρο η οποία είχε πέσει πολλές φορές θύμα μπούλινκ και παραδέχεται ότι τουλάχιστον 3 φορές αυτοτραυματίστηκε. Δεν θέλουν να το πουν στους γονείς τους και έτσι το μοιράζονται με αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα. Το κάνουν σαν μια κραυγή βοήθειας ώστε να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου, πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι κάτι κακό τους συμβαίνει.
Πολλά από τα παιδιά, γράφει το mothersblog, που ακολούθησαν αυτή την τραγική μόδα, λένε πως όσα έχουν τελικά ζητήσει βοήθεια, πρέπει να περιμένουν σε λίστα αναμονής από 9 έως 11 μήνες μέχρι να εισαχθούν σε κάποιο κέντρο θεραπείας.