Ξεπέρασαν ακόμα και τα όρια της διπλωματικής αβροφροσύνης οι Σκοπιανοί, επιδιώκοντας να βάλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, ενώ πίσω τους αναγραφόταν με μεγάλα γράμματα «Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Ο κ. Βενιζέλος που πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, αρνήθηκε να προβεί στις καθιερωμένες κοινές δηλώσεις με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ μετά το τέλος της συνάντησης, με τον κ. Πόποσκι να στάζει χολή για την αντίδραση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ερώτηση γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν θα προβεί σε κοινές δηλώσεις με κάποιον από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ μετά τη σειρά επαφών που είχε στην γειτονική μας χώρας, σε αντίθεση με ό,τι έκανε στις άλλες πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Πόποσκι σχολίασε γεματός ειρωνεία : «Ίσως στον κ. Βενιζέλο δεν άρεσε το φόντο».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα σχόλια των μέσων ενημέρωσης της χώρας για την επίσκεψη Βενιζέλου, με τον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal5 να αναφέρει : Ο κ. Βενιζέλος «έκανε ταξιδιωτικό ελιγμό για να μην προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Αλέξανδρος ο Μέγας" και να μη χρησιμοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο "Αλέξανδρος ο Μακεδών", τελικά όμως θα πρέπει να κοιμηθεί στο ξενοδοχείο "Alexander Palace"».
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υ πουργός Εξωτερικών έτυχε επίσης «θερμής» υποδοχής από ομάδα εθνικιστών που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης των Σκοπίων για να καταγγείλουν την πολιτική της Ελλάδας έναντι της ΠΓΔΜ.
Για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ευνοεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης» και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί την «καταδικαστική» γι΄ αυτήν, όπως υπογράμμισε, ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης από το 2011 και να επιτρέψει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκγι Ιβανόφ ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε με τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως θα ήταν επωφελές τόσο για την χώρα του όσο και για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή να εφαρμοστεί η πρακτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Η επίλυση του ανοιχτού ζητήματος της ονομασίας είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση του πλαισίου του ΟΗΕ, εντός του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης», υποστηρίζει ο κ. Ιβανόφ και προσθέτει εξαπολύοντας επίθεση στην Αθήνα: «Το να υπεισέρχεται κάποιος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικής ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επαφών και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα. «Δεν αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα, να μην επικοινωνούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» παρατήρησε με νόημα ο κ. Ιβάνοφ και επανέλαβε την «ανοικτή πρόσκληση» προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο προδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. είδε και τους πρέσβεις των χωρών- μελών της ΕΕ στα Σκόπια, ενώ μετά το πέρας των συναντήσεών του θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Βενιζέλος θα επιστρέψει οδικώς στην Πρίστινα και από εκεί θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.