Ντοκουμέντα και καταθέσεις μαρτύρων που βγάζουν στο φως τον τρόπο δράσης, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες, της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επικαλούνται οι ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου στα έγγραφα που απέστειλαν στη Βουλή για την άρση ασυλίας των εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πρόκειται για ενέργειες που «στοχεύουν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της οργάνωσης».
Στο έγγραφο των ανακριτριών επίσης γίνεται πλήρης καταγραφή των όπλων που κατασχέθηκαν σε σπίτια βουλευτών της οργάνωσης, παρατίθενται ομιλίες βουλευτών με περιεχόμενο που φέρεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ποινικά, ενώ επισημαίνεται ότι η οργάνωση, από την ίδρυσή της το 1980, είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο Γ΄Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS.
Οι ανακρίτριες ζητούν την έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου τα 9 μέλη της ΚΟ της ΧΑ να διωχθούν ποινικά και να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, επικαλούμενες στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.
Ζητούν επίσης την άρση ασυλίας προκειμένου να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις για κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών με σκοπό την προμήθεια της εγκληματικής οργάνωσης, στους ήδη κατηγορούμενους Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Μπούκουρα, Λαγό, Μίχο και Κασιδιάρη.
Αρση ασυλίας ζητείται ακόμη για την απαγγελία συμπληρωματικής κατηγορίας και συγκεκριμένα για το πλημμέλημα της κατοχής όπλου κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου, για το επίσης πλημμέλημα της σύστασης παράνομου αρχείου κατά του Χρήστου Παπά που αφορά δυο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 1830 και εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς και, τέλος, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό πλημμελήματος κατά του Νίκου Μίχου για ποσότητα 2,4 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης.
Στο αίτημα των δύο δικαστικών λειτουργών γίνεται επίκληση συνολικά σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, στο υλικό που κατασχέθηκε από τα σπίτια των ήδη κατηγορουμένων βουλευτών, αλλά και στις απολογίες που έχουν δώσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό τους προς τη Βουλή οι ανακρίτριες αναφέρονται στα βίντεο, τα ηλεκτρονικά πειστήρια και τις φωτογραφίες που κατασχέθηκαν και στα οποία τόσο ο αρχηγός της οργάνωσης όσο και βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά. Μάλιστα οι δύο ανακρίτριες φαίνεται να παραθέτουν προς τους βουλευτές που θα κρίνουν το αίτημά τους, τις καταθέσεις μαρτύρων που κατά την εκτίμησή τους απεικονίζουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης της οργάνωσης, ενώ κάνουν ειδική μνεία σε ενέργειες μελών της οργάνωσης, όπως την πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και στις εξής υποθέσεις: Τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, την επίθεση με απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, την επίθεση κατά τη διάρκεια συναυλίας ΑΝΤΙΦΑ στην Καλλιθέα, και τέλος τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών τόσο στην Ιεράπετρα όσο και σε άλλες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των ανακριτριών αφορά τους μέχρι σήμερα μη κατηγορούμενους βουλευτές: Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κουζηλό, Μιχάλη Αρβανίτη-Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.