Έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ διέταξε ειδικό δικαστήριο της Γαλλίας - iefimerida.gr

Έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ διέταξε ειδικό δικαστήριο της Γαλλίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γαλλικό ειδικό δικαστήριο διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για το ρόλο της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην τεράστια αποζημίωση που είχε καταβληθεί στον Μπερνάρ Ταπί, επιχειρηματία και προσωπικό φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί επί των ημερών της στο υπουργείο Οικονομίας.

Το ειδικό δικαστήριο που είναι σε θέση να δικάζει υπουργούς ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από πολύωρη συνεδρίαση σήμερα στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκε το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας από μια δικαστική επιτροπή.

Η Λαγκάρντ, η οποία αντικατέστησε το Ντομινίκ Στρος-Καν αναλαμβάνοντας γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον Ιούλιο, διαψεύδει ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Cr?dit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

«Δεν θα επηρεαστεί η άσκηση των καθηκόντων της»

Ένας δικηγόρος της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση ειδικού δικαστηρίου στη Γαλλία να αρχίσει έρευνα για το ρόλο της στην καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης σε επιχειρηματία όταν ήταν υπουργός Οικονομίας δε θα την επηρεάσει σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων της στο Ταμείο.

"Η διαδικασία αυτή δεν έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε διένεξη με τα σημερινά καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ", ανέφερε ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Η Λαγκάρντ, η οποία αντικατέστησε το Ντομινίκ Στρος-Καν αναλαμβάνοντας γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον Ιούλιο, διαψεύδει ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η έρευνα αφορά κατάχρηση δημοσίου χρήματος

Η έρευνα σε βάρος της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για ρόλο της στην καταβολή, το 2008, αποζημίωσης σε μια υπόθεση επιδιαιτησίας σε επιχειρηματία και φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί θα επικεντρωθεί στις κατηγορίες ότι ενέχεται σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος, δήλωσε ο εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου σήμερα.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, ένα ειδικό δικαστήριο που έχει την δυνατότητα να δικάζει υπουργούς, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αποφάσισε να αρχίσει έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας.

Το ΔΝΤ δηλώνει την εμπιστοσύνη του στην Λαγκάρντ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κράτη που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο έχουν εμπιστοσύνη στην Κριστίν Λαγκάρντ, παρά την έναρξη έρευνας για το ρόλο της στην καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης σε επιχειρηματία όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.

"Το διοικητικό συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι θα μπορεί να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της ως γενική διευθύντρια" ανέφερε ανακοίνωση του ΔΝΤ.

"Το διοικητικό συμβούλιο, προτού επιλέξει το νέο γενικό διευθυντή συζήτησε για την υπόθεση στην Γαλλία. Δε θα ήταν σωστό για το ίδιο να σχολιάσει μία υπόθεση που βρίσκεται τώρα στα χέρια της γαλλικής δικαιοσύνης" προσθέτει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγή που σχετίζεται με το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ βρίσκεται τώρα και μέχρι τα μέσα Αυγούστου σε διακοπές, όπως και το διοικητικό συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ