Η ιδέα της απόσχισης της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία βασίζεται στο γεγονός ότι η Σκωτία έχει μια δική της, ισχυρή κουλτούρα, κατέχει ένα αξιόπιστο τραπεζικό, δικαστικό και εκπαιδευτικό σύστημα και ότι θα πρέπει να ξαναβρεί το καθεστώς που είχε πριν το 1707.
Το αποσχιστικό κίνημα της Σκωτίας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και εμπεριέχει όσους θέλουν μια προοδευτική απόσχιση, με σταδιακή μεταφορά εξουσιών, καθώς και εκείνους που επιδιώκουν άμεση απόσχιση και δημιουργία αυτόνομου κράτους.
Η Σκωτία απέκτησε δικό της κοινοβούλιο το 1999, το οποίο έχει ορισμένες νομοθετικές εξουσίες που ανήκαν παλιότερα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι οπαδοί της απόσχισης εκτιμούν ότι η δημιουργία του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Μετά τις εκλογές του 2007, οι εθνικιστές βρίσκονται επικεφαλής του κοινοβουλίου της Σκωτίας και εκπροσωπούνται από τον Aλεξ Σάλμοντ, ο οποίος πίεσε την βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει την διενέργεια δημοψηφίσματος για την τύχη της Σκωτίας.
Η συμφωνία του Εδιμβούργου υπεγράφη στις 15 Οκτωβρίου 2012, μεταξύ Σάλμοντ και Ντέιβιντ Κάμερον και προβλέπει δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου 2014.
Η Σκωτία είναι μια από τις ωραιότερες χώρες στον κόσμο και η πρωτεύουσά της, το Εδιμβούργο, από τις ωραιότερες πόλεις στον κόσμο:
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας:
Και, φυσικά, έχει τη μεγαλύτερη παράδοση στο ουίσκι: