Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου αυξάνονται οι νεκροί κατά τη διάρκεια των αναταραχών που για πολλούς ωθούν τη χώρα στην κόλαση του εμφύλιου σπαραγμού, κάνει λόγο ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Η μεν ιταλική La Repubblica αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων που ενδεχομένως να επιβληθούν στον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «αντίστοιχα μέτρα στο παρελθόν εις βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία αποδείχθηκαν άκαρπα, επιφέροντας τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς ώθησαν τον δικτάτορα να προσδεθεί ακόμη πιο στενά στον Πούτιν. Η ΕΕ δεν επιθυμεί να επαναλάβει το ίδιο σφάλμα, έπειτα και από τους λανθασμένους χειρισμούς στη συριακή κρίση, καθώς η απομόνωση του καθεστώτος Ασάντ επιτάχυνε τον εμφύλιο και ενίσχυσε του ισλαμιστές».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανική die Welt επισημαίνει τα χειρότερα σενάρια για την Ουκρανία, γράφοντας ότι «βρισκόμενη στη σκιά της Ρωσίας του Πούτιν, η χώρα βιώνει το δεύτερο πολιτικό σεισμό μετά την αποτυχία της πορτοκαλί επανάστασης... Το τραγικό είναι ότι το δυτικό της κομμάτι προσανατολίζεται προς τη Δύση και το ανατολικό προς τη Ρωσία. Θα οδηγηθεί τελικά η χώρα σε εμφύλιο; Τίποτα δεν αποκλείεται...», καταλήγει die Welt.
Όσον αφορά, τέλος, την ισπανική El Pais, αυτή αναφέρει ότι έχει έρθει η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ, που αφενός επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ουκρανία, αφετέρου να αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις του Πούτιν. «Η ΕΕ θα καταστρέψει την ούτως ή άλλως πληγείσα αξιοπιστία της, εάν αφήσει τα ηνία των εξελίξεων στα χέρια του Πούτιν».