Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο κι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων.Ενα βήμα πίσω έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος, με ανακοίνωσή του κήρυξε «εκεχειρία» και ανήγγειλε

«Επειτα από μία συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης, οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία στην ανακοίνωσή της αυτή.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μια ακόμη ημέρα βίαιων επεισοδίων και ταραχών τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες πόλεις.

Στις φλόγες το Κίεβο και την Τετάρτη

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0

Ο πρόεδρος διόρισε το ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν στη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον υποστράτηγο Βολοντίμιρ Ζαμάνα —ο οποίος παρέμεινε στο θώκο 2 χρόνια και 1 ημέρα—, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2013, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αυτό το μήνα σημείωνε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η καθαίρεση του Ζαμάνα, ο οποίος φημολογείται ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, ανακοινώθηκε την ώρα που οι Αρχές εξαπολύουν μία «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος μέλη των ένοπλων δυνάμεων, μία ημέρα μετά τα επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων, 14 διαδηλωτών, 10 αστυνομικών, ενός δημοσιογράφου και μίας γυναίκας που υπέστη πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Τα στελέχη της SBU και οι στρατιώτες που πιθανόν θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση αυτή μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να εξουδετερώσουν τους «εξτρεμιστές» που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες θα έχουν το δικαίωμα να «περιορίζουν ή να απαγορεύουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών» προσέθεσε ο ίδιος.

Επίσης τα στελέχη της SBU και των ένοπλων δυνάμεων θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει «παράνομες πράξεις».

Ενταση και σε άλλες πόλεις

Σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κρίση βαθαίνει στη χώρα Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο προς τα σύνορα με την Πολωνία. Πάνω από 1.000 άτομα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη Ζιτόμιρ, μια πόλη ακριβώς στα δυτικά του Κιέβου, ρίχνοντας βόμβες μολότοφ.

Ταραχές ξέσπασαν και έξω από το Κίεβο, στην πόλη της Κμελνίτσκι . Πλάνα που κυκλοφόρησαν δείχνουν διαδηλωτές να ανατρέπουν ένα λεωφορείο για να το χρησιμοποιήσουν ως οδόφραγμα, και μια γυναίκα φέρεται να πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2

Καρέ -καρέ εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλώτριας

Σοκ προκάλεσε το βίντεο από την Ουκρανία που είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο καταγράφεται η εν ψυχρώ δολοφονία μιας διαδηλώτριας.

Το βίντεο που περιγράφει με τον πιο σκληρό τρόπο το κλίμα αναταραχής που επικρατεί στο Κίεβο δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία μιας διαδηλώτριας με τυφλά πυρά μέσα σε πλήθος διαδηλωτών που είναι συγκεντρωμένοι έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο.

Εκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την επιβολή κυρώσεων

Την ίδια ώρα, η ΕΕ παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ οι ΗΠΑ απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εάν συνεχιστεί η βία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 3

Νωρίτερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι συμφώνησαν να κάνουν ό,τι κρίνεται απαραίτητο για να εξασφαλίσουν ότι η βία στην Ουκρανία δεν θα γίνει χειρότερη.

Ο διοικητής του ΝΑΤΟ καλεί σε διάλογο την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία

Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, απηύθυνε έκκληση στην ουκρανική ηγεσία να αποφύγει την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των πολιτών και κάλεσε σε διάλογο τη νέα στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 4

Σε μηνύματα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) ζήτησε οι «υπεύθυνοι ηγέτες να αποφύγουν την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των πολιτών της Ουκρανίας».

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 5

«Καλώ τη νέα στρατιωτική ηγεσία στην Ουκρανία να ξεκινήσει διάλογο μαζί μας για να οδηγήσουμε την κατάσταση σε μια ειρηνική επίλυση» έγραψε ο Μπρίντλοβ.

Εκεχειρία στην Ουκρανία μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ