NYT: Αυτό το γλυκό, γηραιό ζευγάρι ήταν οι πρώτοι «πληροφοριοδότες», 44 χρόνια πριν από τον Σνόουντεν [βίντεο] - iefimerida.gr

NYT: Αυτό το γλυκό, γηραιό ζευγάρι ήταν οι πρώτοι «πληροφοριοδότες», 44 χρόνια πριν από τον Σνόουντεν [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Whistleblower»: στα ελληνικά «πληροφοριοδότης» ή «εκείνος που διαρρέει απόρρητου περιεχομένου στοιχεία», με σκοπό τη διαφώτιση της κοινής γνώμης, για γεγονότα τα οποία έχουν εσκεμμένα αποκρυβεί από τη δημοσιότητα.

Μία λέξη που συναντάται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, με αφορμή αρχικά τη διαρροή και δημοσιοποίηση χιλιάδων στρατιωτικών εγγράφων, από τον ιστότοπο Wikileaks κι εν συνεχεία την πρόσφατη πολύκροτη υπόθεση Σνόουντεν.

Η σύγχρονη ιστορία, όμως, των «πληροφοριοδοτών» για καλό σκοπό πηγαίνει αρκετά πίσω, συγκεκριμένα 44 χρόνια πριν, σύμφωνα με τους New York Times.

Τότε, μία νύχτα του 1971, ένας μεγάλος αριθμός απόρρητων εγγράφων εκλάπη από τα γραφεία του FBI, κοντά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Το περιεχόμενό τους «έκαιγε» το FBI και τον τότε -ξακουστό για τις μεθόδους του- αρχηγό της υπηρεσίας J. Edgar Hoover, καθώς αποκάλυπταν ότι χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες παρακολουθούνταν συστηματικά, είτε μέσω κοριών, είτε μέσω παγιδευμένων τηλεφώνων, αλλά και ότι η αλληλογραφία τους ανοιγόταν και διαβαζόταν από πράκτορες της CIA και του FBI.

Οι κλέφτες δεν πιάστηκαν ποτέ και το μυστήριο παρέμεινε άλυτο για πολύ καιρό, έως ότου ένα βιβλίο της Betty Medsger, με τίτλο «The Burglary», έφερε στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης, ποιοι το έκαναν και πώς κατάφεραν να εισέλθουν κρυφά, μέσα στις καλά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις του FBI.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται με σαφήνεια τα γεγονότα, ενώ μιλούν μπροστά στην κάμερα οι γηραιοί, σήμερα, κλέφτες [βλ. φωτό] που προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια της ψυχροπολεμικής ιστορίας των ΗΠΑ.

NYT: Αυτό το γλυκό, γηραιό ζευγάρι ήταν οι πρώτοι «πληροφοριοδότες», 44 χρόνια πριν από τον Σνόουντεν [βίντεο] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ