Financial Times: «Σταρ της ευρωζώνης» η Πορτογαλία - iefimerida.gr

Financial Times: «Σταρ της ευρωζώνης» η Πορτογαλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όσο πληθαίνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για την Ελλάδα, ειδικά μετά το Eurogroup των Βρυξελλών, άλλο τόσο πληθαίνουν τα αντίστοιχα θετικά για την Πορτογαλία, με τελευταίο εκείνο του οικονομικού αναλυτή του «Ιδρύματος Μπέρενμπεργκ», Κρίστιαν Σουλτς, στους Financial Times.

Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας και ύφεσης, που είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο από τη χώρα -σε καθημερινή βάση- 200 πτυχιούχων και άλλων ανέργων προς άλλες ισχυρότερες οικονομίες, η αύξηση των εξαγωγών και η εκτόξευση του τουρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, έχουν μετατρέψει την Πορτογαλία σε ήρωα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, η ανάπτυξη κατά 1,6% που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 ήταν μεγαλύτερη από εκείνη οποιασδήποτε άλλης χώρας της ευρωζώνης, ενώ η ανάπτυξη κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που εκτιμούσαν ότι το ποσοστό αυτό δεν θα υπερέβαινε το 0,1%.

Έχοντας πραγματοποιήσει σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, η Πορτογαλία, χαρακτηρίζεται «σταρ της ευρωζώνης», αποτελώντας τη μεγάλη ευχάριστη έκπληξη της ευρωζωνικής περιφέρειας, σε αντίθεση με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά 24,2% την τελευταία τετραετία και η αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών κατά 5,1% έχουν οδηγήσει την Πορτογαλία να έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Οι εξαγωγές αντιστοιχούν τώρα στο 41% του εθνικού εισοδήματος, έναντι 28% που ήταν το 2008.

Σημαντική ανάπτυξη, όμως, σημειώνεται και στον τομέα του τουρισμού, καθώς τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά το 2013 υπολογίζονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν στο 14% των συνολικών εξαγωγών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ