Μπιφτεκούπολη: Ο δρόμος με τις ψησταριές, που έκανε γνωστή τη Γλυφάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Μπιφτεκούπολη: Ο δρόμος με τις ψησταριές, που έκανε γνωστή τη Γλυφάδα [εικόνες]

Μπιφτεκούπολη: Ο δρόμος με τις ψησταριές που έκανε γνωστή τη Γλυφάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισως ο πιο γνωστός δρόμος της Γλυφάδας να είναι η οδός Κωνσταντινουπόλεως, αλλά όχι με το όνομα της, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες, την γνωρίζουν ως Μπιφτεκούλη, η περίφημη γειτονιά με τις ψησταριές.Σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, που κάνει για την Μπιφτεκούλη, το glyfada-freepress.gr, αναφέρει πως η οδός Κωνσταντινουπόλεως μέχρι την δεκαετία του 50 ήταν ένας ήσυχος δρόμος με λίγα σπίτια, το καφενείο του Πέτρου που λειτουργούσε από την κατοχή και τη μάντρα οικοδομών του Δημήτρη Μαραγκού, σε μια Γλυφάδα που βάδιζε ολοταχώς προς την ανάπτυξη. Μέχρι που ο Γιώργος Κατσαρίδης, Θεσσαλονικιός με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ανοίγει εκεί ένα χασάπικο. Το μαγαζί εκείνο έγινε η αιτία να πάρει ο δρόμος την μετέπειτα μορφή του. Το χασάπικο του Γιώργου έγινε χασαποταβέρνα και μετέπειτα το γνωστό George's, που λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας υπό την διεύθυνση του εγγονού του, Νίκου Φασουλά.

Το στέκι των Αμερικάνων, μόλις έκλεινε η Βάση

Από το μαγαζί τους έχουν περάσει, μέχρι σήμερα, όλοι σχεδόν οι διάσημοι Ελληνες και ξένοι επισκέπτες της χώρας μας. «Στα τέλη της δεκαετίας του 60, όταν η Γλυφάδα άρχιζε να έχει άνθιση και κατέβαινε κόσμος και τα Σαββατοκύριακα, το μαγαζί άρχισε να έχει πάρα πολύ δουλειά και, με τον καιρό, και τα διπλανά μαγαζιά. Την εποχή των Αμερικάνων, στις πέντε το απόγευμα που έκλεινε η βάση, το μαγαζί γέμιζε.

Έτρωγαν οι Αμερικάνοι και μετά τις οκτώ έρχονταν και οι Ελληνες. Τη δεκαετία του 80, ο δρόμος αυτός ήταν ό,τι έκανε πιο γνωστή την Γλυφάδα. Πάμε να φάμε στην μπιφτεκούπολη έλεγαν. Σ' εκείνες τις χρυσές εποχές της οδού Κωνσταντινουπόλεως, τη δεκαετία του 80, στον δρόμο τα βράδια γινόταν στην κυριολεξία συνωστισμός. Εκεί, στα μπιφτεκάδικα και στα μπαράκια, συναντούσε κανείς διασημότητες, τουρίστες, παλιούς Γλυφαδιώτες αλλά και σχεδόν όλη τη νεολαία της πόλης που θα περνούσε από εκεί έστω για μια μπύρα στα αμερικάνικα μπαράκια».

«Σχεδόν όλες οι ταβέρνες άνοιξαν από δικούς μας σερβιτόρους»

Την Κωνσταντινουπόλεως την ονόμασαν μπιφτεκούπολη οι δημοσιογράφοι, την εποχή που όποιος ήθελε καλό κρέας, κατέβαινε στην Γλυφάδα. «Εμείς ήμασταν η πρώτη ταβέρνα του δρόμου αυτού. Τότε, απέναντι ήταν ένα καφενείο, δίπλα στο καφενείο υλικά οικοδομών και τα υπόλοιπα ήταν σπίτια. Το καφενείο αυτό του Πέτρου, δέκα χρόνια τουλάχιστον μετά από εμάς, έγινε ταβέρνα. Το ίδιο και το οικόπεδο με τα υλικά οικοδομών. Το άνοιξε ταβέρνα ο Ζάχος. Σχεδόν όλες οι ταβέρνες άνοιξαν από δικούς μας σερβιτόρους. Ξεκινούσαν από εδώ και κατά καιρούς μια ομάδα έφευγε και άνοιγε δικό της μαγαζί».

Το Τραμ και το πάρκινγκ έφεραν την πτώση

Η διχοτόμηση της Μεταξά από το τραμ έκανε δύσκολη την πρόσβαση στην Κωνσταντινουπόλεως, για τους επισκέπτες. Αυτό, καθώς και το πρόβλημα του πάρκινγκ στην περιοχή, έφερε σταδιακά την πτώση της κίνησης. Τα μπαράκια έκλεισαν, ο δρόμος έχασε την αίγλη του, μαγαζιά ανοίγουν και γρήγορα κλείνουν. Βέβαια, το George's και κάποιες άλλες ταβέρνες, παραμένουν πιστές στο πόστο τους.

Πηγή: glyfada-freepress.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ