Ανεξιχνίαστος παραμένει ο ρόλος του Αλεξ Ρόντου στην Ελλάδα και στην ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού έπαιξε ρόλο ως δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών αλλά και πρωθυπουργός.
Το όνομά του επανήλθε στη δημοσιότητα διότι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, υπέγραψε την αμαρτωλή σύμβαση για την ΜΚΟ του Κώστα Τζεβελέκου, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.
Οπως απεδείχθη, το σύνολο της χρηματοδότησης -9 εκατ. ευρώ- εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ο κ. Τζεβελέκος έχει συλληφθεί και αναμένονται εξελίξεις για τον Αλεξ Ρόντο και εν ενεργεία διπλωμάτες και πρέσβεις.
Η ΜΚΟ του Τζεβελέκου χρησιμοποιούσε παραστρατιωτικούς του Κάρατζιτς
Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η iefimerida.gr, αναφέρουν ότι η ΜΚΟ του Κώστα Τζεβελέκου, η οποία ιδρύθηκε με τις ευλογίες του Γιώργου Παπανδρέου και με την υπογραφή του Αλεξ Ρόντος, χρησιμοποίησε για την αποναρκοποίηση στη Βοσνία πρώην παραστρατιωτικούς του Κάρατζιτς. «Οι άνθρωποι αυτοί προσχώρησαν στη ΜΚΟ μαζικά προκειμένου να βοηθήσουν στην πτώση του Μιλόσεβιτς» αναφέρει διπλωματική πηγή στο iefimerida. «Ηταν ανακυκλωμένοι πρώην στρατιωτικοί οι οποίοι έγιναν πράκτορες των ΗΠΑ» αναφέρει η ίδια πηγή.
Πολλοί μιλούν για «περίεργη συμπόρευση των μελών της ΜΚΟ με σέρβους παραστρατιωτικούς».
Στελέχη, όμως, του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης σημείωναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «πράγματι υπήρξαν επαφές με τα άτομα αυτά, αλλά αυτές έγιναν προκειμένου να μας βοηθήσουν να βρούμε ένα όχημα με δορυφορικά συστήματα που μας είχαν κλέψει στη διάρκεια αποναρκοθετήσεων στη Βοσνία».
Ρόντος και Γιουγκοσλαβία
Ο κ. Ρόντος, εκτός από σπουδαίος σύμβουλος επί εξωτερικής πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, από το Σεπτέμβριο του 1999 έως και τους πρώτους μήνες του 2000, λειτούργησε και ως διαμεσολαβητής μεταξύ HΠA και καθεστώτος Mιλόσεβιτς. Mέσω αυτού καθορίσθηκαν, μάλιστα, αρκετά μυστικά ραντεβού εντός της Eλλάδος, μεταξύ Aμερικανών και ανθρώπων του Mιλόσεβιτς.
Γι' αυτό το λόγο, ο ίδιος πηγαινοερχόταν συχνά στη Γιουγκοσλαβία. H «πρόταση» που κόμιζε ήταν: να φύγει ο Mιλόσεβιτς από την εξουσία, με αντάλλαγμα να μην δικαστεί στο Δικαστήριο της Xάγης. Εγκυρότατες πηγές αναφέρουν ότι μετά τις τοποθετήσεις του Pόντου, στη συνάντηση της σερβικής αντιπολίτευσης και του πρίγκιπα Kαρατζώρτζεβιτς στη Bουλιαγμένη, εξαιτίας της δυσαρέσκειας του Bελιγραδίου, έπαψε να έχει αυτό το ρόλο.
Ο ρόλος Ρόντου και Παπανδρέου στη Γιουγκοσλαβία
«Βοηθήσαμε ουσιαστικά στην αναίμακτη απαλλαγή από τον Μιλόσεβιτς. Ημασταν οι μόνοι που είχαμε διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές, της αντιπολίτευσης και του Μιλόσεβιτς κι αυτό ήταν επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου» έλεγε στην Καθημερινή, το 2000, ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στον τότε ΥΠΕΞ, ο Αλέξανδρος Ρόντος, ο άνθρωπος που κίνησε πολλά νήματα στο Βελιγράδι.
Γράφει το ρεπορτάζ της Καθημερινής το 2000:
Με την ήττα των Σέρβων στο Κόσοβο, η Αθήνα συντάχθηκε με την εκτίμηση των Δυτικών ότι με τον Μιλόσεβιτς να εξουσιάζει στο Βελιγράδι, τα Βαλκάνια δεν πρόκειται να ησυχάσουν. Η λύση ήταν οι εκλογές και η ενίσχυση με κάθε τρόπο της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης. «Οι Ελληνες ήμαστε οι μόνοι που μείναμε στη Σερβία μετά τους βομβαρδισμούς και είχαμε τη δυνατότητα να συζητάμε και με τις δύο πλευρές. Είχαμε το πλεονέκτημα ότι ήμαστε φίλοι με τους Σέρβους κι έτσι μπορούσαμε να έχουμε επαφές με την αντιπολίτευση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να τους χαρακτηρίσει προδότες ο Μιλόσεβιτς», συνεχίζει ο κ. Ρόντος.
Στις 20 Απριλίου του 2000, με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου συνέρχονται στο Καβούρι οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνάντηση την οποία είχε προετοιμάσει ο κ. Ρόντος. Γιατί στην Αθήνα; «Διότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα η προπαγάνδα του Μιλόσεβιτς θα τους κολλούσε την ταμπέλα του πράκτορα του εχθρού». Εκεί επιτυγχάνεται συμφωνία πάνω σε κοινή πλατφόρμα. Στις 3 Σεπτεμβρίου, στη συνέντευξη Tύπου της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, κληθείς από την «Κ» να σχολιάσει δηλώσεις του ΥΠΕΞ κ. Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς ότι η εξωτερική πολιτική της Αθήνας υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τον Μιλόσεβιτς πηγή κινδύνων για τα Βαλκάνια.
Ηταν παραμονές προεδρικών εκλογών τις οποίες ο Μιλόσεβιτς είχε ορίσει για τις 24 Σεπτεμβρίου και η ανοιχτή γραμμή της Αθήνας με την αντιπολίτευση είχε «πάρει φωτιά». Η αντιπολίτευση ανακοινώνει την επομένη ότι τις κέρδισε με ποσοστό 50,24%. Ο Μιλόσεβιτς το αρνείται. Ξεσπούν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ΗΠΑ και Ε. Ε. αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και η χώρα απειλείται με εμφύλιο. Ο κ. Ρόντος εγκαθίσταται στο ξενοδοχείο «Χαγιάτ» του Βελιγραδίου και ο εκδιωχθείς από τον Μιλόσεβιτς πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, σπεύδει στη Βουδαπέστη. Ο κ. Παπανδρέου προτείνει επανάληψη των εκλογών με διεθνείς παρατηρητές, όμως αντιπολίτευση, Eυρωπαίοι και Aμερικανοί την απορρίπτουν. Στις 5 Οκτωβρίου συγκεντρώνονται στο Βελιγράδι 600.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης για να διαδηλώσουν. «Ολη τη νύχτα ήμουν σε επαφή με τον Παπανδρέου και τον Κοστούνιτσα, ενώ μετέφερα μηνύματα και στη Δύση», θυμάται ο κ. Ρόντος. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κοστούνιτσα προτού ξεκινήσει για να απευθύνει μήνυμα στη συγκέντρωση και να αυτοανακηρυχθεί, με βάση το σχέδιο, νέος πρόεδρος.
Ο Ρόντος, πανταχού παρών στην εποχή Παπανδρέου
Τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία αποτελούν πεδίο στο οποίο ο Ρόντος έδρασε, χωρίς να είναι επακριβώς καθορισμένος ο ρόλος του και σε πολλούς θύμιζε τον τρόπο που κινήθηκε στα Βαλκάνια, για λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη, ο στρατηγός Γρυλλάκης.
Για ένα διάστημα εγκαταστάθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου και από εκεί καθοδηγούσε ένα δίκτυο τοπικών πολιτικών παραγόντων εναντίον του Μιλόσεβιτς, παρ' ότι η επίσημη πολιτική της Αθήνας απέναντι στον σέρβο ηγέτη δεν είχε ακόμη αλλάξει.
Το ίδιο θα κάνει και στην Πρίστινα, ενώ αργότερα, ο ίδιος, άγνωστο με τίνος υπόδειξη, διοργάνωσε στο Καβούρι συνάντηση Σέρβων αντιπάλων του Μιλόσεβιτς -με τον Καραγεόργεβιτς, τον οποίο προσφωνούσε «μεγαλειότατο».
Και όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την επίσημη ιδιότητά του στο υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της κατακραυγής για τη δράση του, εγκαταστάθηκε σε διπλανό κτίριο και ανέπτυσσε τις ίδιες δραστηριότητες για λογαριασμό του υπουργείου!
Όταν εντοπίζεται η παρασκηνιακή δράση του στο Σκοπιανό, πολλοί θα ρωτούν διαρκώς με τι είδους διαβατήριο κινείται στα Βαλκάνια και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θα διαμαρτυρηθούν γιατί πραγματοποιεί επαφές για λογαριασμό του υπουργείου, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Ο ίδιος λέει στους λίγους συνομιλητές του ότι «προσφέρει στην πατρίδα του ως Έλληνας της Διασποράς, με τις ικανότητες, τις γνώσεις ή τις γνωριμίες του».
Τον Σεπτέμβριο του 2010 ήταν κοινό μυστικό στο υπουργείο Εξωτερικών, η δυσφορία του υπουργού Δημήτρη Δρούτσα για τις -ερήμην του - δραστηριότητες, του Ρόντου στα Σκόπια.
Όταν βρίσκει την ευκαιρία από μια ερώτηση που δέχθηκε στη Νέα Υόρκη, τον «έδωσε», επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή του, χωρίς να έχει αρμοδιότητα.
«Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών» αλλά, όπως συμπλήρωσε «δεν έχει καμία θεσμική θέση».
Το τέλος της παρουσίας του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, το 2004, δεν έβαλε τέλος και στις δραστηριότητες του Ρόντου στη περιοχή.
Ο Ρόντος και το ΠΑΣΟΚ
«Κάπου εδώ γύρω βρίσκεται» έπαιρναν την απάντηση, όσοι τον έβλεπαν να εμφανίζεται στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου, το 2009, οι εμφανίσεις του πύκνωσαν, αλλά τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, διαβεβαίωναν ότι δεν υπηρετεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ούτε του έχει χορηγηθεί διπλωματικό διαβατήριο.
Ωστόσο, συνέχιζε να συναντά ξένους επισήμους.
Το τέλος της εποχής Παπανδρέου έδειξε να σημαίνει και το τέλος του Αλεξ Ρόντου.
Αλλά ξαφνικά εμφανίζεται στην, υπό βρετανική ευθύνη, Ειδική Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από τις αποστολές στο Κέρας της Αφρικής, στις αρχές του 2014 βρέθηκε στο Σουδάν που σπαράσσεται από εμφύλιο.
Θα είχε ξεχαστεί αν δεν ερχόταν, ξανά, στο προσκήνιο, λόγω της πολιτείας του στον χώρο που θεωρείται ειδικός: την ανθρωπιστική βοήθεια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Τον Ρόντο διόρισε στην Αφρική, ο Σταύρος Δήμας
Ο Άλεξ Ρόντος με διακομματική στήριξη (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) , ορίστηκε ως ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. για το Κέρας της Αφρικής, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, με απόφαση διορισμού που υπογράφηκε στις 04/11/2011 επί Σταύρου Λαμπρινίδη και δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011
Στην απόφαση, την οποία συνυπογράφει και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του , ενώ ο διορισμός έγινε ύστερα από πρόταση της Κάθριν Άστον, αρμόδιας για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «Εθνος» για τον σκοτεινό Ρόντο και τον ρόλο στο ΠΑΣΟΚ
«Ο Ο Άλεξ Ρόντος επανεμφανίστηκε στο ΠΑΣΟΚ και είναι πολλοί αυτοί που δυσανασχέτησαν. Ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος του φιλοαμερικανού προέδρου της Γεωργίας, μετά το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού, αναζήτησε την ευκαιρία να «επιστρέψει» στην Ελλάδα και τη βρήκε με το πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε ο Γ. Παπανδρέου στη Σκιάθο. Ο κ. Ρόντος αναμένεται να αναλάβει πόστο κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Σημειώνουμε -και έχει σημασία- ότι ο κ. Ρόντος ήταν αυτός που συμβούλευσε τον κ. Παπανδρέου να υποστηρίξει το «ναι» στο κυπριακό δημοψήφισμα, και μάλιστα να ανακοινώσει τη λανθασμένη απόφασή του πριν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο!».
Αυτά έγραφε το ΕΘΝΟΣ σε ένα δημοσίευμα που πέρασε στα πολύ ψιλά. Και όμως, η σημασία της είδησης μπορεί να είναι πολύ πιο σπουδαία, από την θέση στην οποία δημοσιεύτηκε
Το ΥΠΕΞ στήριζε τον Τζεβελέκο
Η συνεχής ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης, είχε μάλιστα απασχολήσει από την περίοδο 2002-2003 και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στον Λίβανο, όπου πραγματοποιείτο, στην περιοχή Ναμπατίγε, μεγάλο έργο αποναρκοθέτησης.
Τότε, είχαν ζητηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περισσότερα στοιχεία, για τη συμμετοχή της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ, τον Οκτώβριο του 2003, επισημαινόταν ότι «μία από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγε του Ν. Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Εκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Μάλιστα, το 2002 υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών είχαν μεταβεί στον Λίβανο και συναντήθηκαν με τους υπευθύνους της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
Τι έλεγε ο Τζεβελέκος στο «Βήμα», το 2012 για την ΜΚΟ
«Το Βήμα» είχε αποκαλύψει από τις αρχές του 2012 τη σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ και τώρα βασικός κατηγορούμενος, είχε αναφέρει ότι «το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών από περιοχές συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες στη Βοσνία, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες. Συνολικά στα συνεργεία αποναρκοθέτησης είχαν απασχοληθεί 400 άτομα που προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις».
«Η σχετική επιχορήγηση» παραδέχεται ο κ. Τζεβελέκος «μας δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και προέρχεται από τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στη χώρα μας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες.
Μας έχουν ζητήσει να δώσουμε στοιχεία για τη δραστηριότητα της ΜΚΟ, το πρόβλημα όμως ήταν ότι από το 2004 είχαμε περαιώσει τη δράση μας, είχαμε αδειάσει τα γραφεία μας στην οδό Ηλιδος στην Αθήνα και είχαμε πετάξει τα σχετικά παραστατικά των συναλλαγών μας.
Εκτιμώ όμως ότι αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ.: εναντίον τότε υπαλλήλων της οποίας ασκήθηκαν διώξεις) θα έχει αντίγραφα...».
Η φωτογραφία του εγγράφου είναι από το newsbomb
O Ρόντος ανεβαίνει τα σκαλιά της Βουλής: