«Ένας φαραώ σε κλουβί» γράφει ιστοσελίδα στο Facebook - iefimerida.gr

«Ένας φαραώ σε κλουβί» γράφει ιστοσελίδα στο Facebook

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον απόηχο της πρώτης ημέρας της δίκης του αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται στην Αίγυπτο η δίκη Μουμπάρακ, η κοινή γνώμη παραμένει ακόμη σοκαρισμένη από τις εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά χθες το πρωί σε απ’ ευθείας μετάδοση, με τον πρώην ηγέτη τους να δικάζεται πίσω από τα κάγκελα.

Οι αντιδράσεις είναι χαρακτηριστικές, από τα πολιτικά κόμματα και τον τύπο μέχρι και τον απλό κόσμο.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική είναι η εικόνα που περιγράφει η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ‘Είμαστε όλοι ο Χάλιντ Σαΐντ’, που ουσιαστικά αποτέλεσε το πρώτο μέσο που κατάφερε να ενημερώσει όλη τη νεολαία της Αιγύπτου και όλον τον κόσμο και προέτρεψε τον κόσμο να διαδηλώσει, τον περασμένο Ιανουάριο (μέχρι που το καθεστώς «έκοψε» την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και διέκοψε τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας), την εποχή εκείνη που ακόμη ήταν φιμωμένος ο τύπος, στη μνήμη του Χάλιντ Σαΐντ που γνώρισε την βαρβαρότητα του καθεστώτος Μουμπάρακ και τελικά κατέληξε.

Γράφει λοιπόν αυτή η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία 7.000 χρόνων της Αιγύπτου, ένας Φαραώ είναι στο κλουβί, πίσω από τα κάγκελα».

Ο Άιμαν Νουρ, που απετέλεσε υποψήφιος για την προεδρία στην Αίγυπτο το 2005 και κατέληξε στην φυλακή για κατηγορίες περί διαφθοράς, όπου απελευθερώθηκε τελικά ένα χρονικό διάστημα πριν την αιγυπτιακή επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε που είδε τον Μουμπάρακ στο κλουβί, καθώς όπως τόνιζε δεν περίμενε τελικά να τον δει να εμφανίζεται. Αλλά, τώρα, προσέθεσε, η δίκη γίνεται και θέλω να πω σε όλους τους μάρτυρες που σκοτώθηκαν στην επανάσταση ότι μπορούν να αναπαυθούν εν ειρήνη, διότι τελικά η δικαιοσύνη αποδίδεται, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για την δίκη μόνο του Μουμπάρακ, αλλά για την δίκη μίας ολόκληρης εποχής.

Την ικανοποίησή του για την δίκη Μουμπάρακ εξέφρασε και ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στις προσεχείς εκλογές στην Αίγυπτο Αμρ Μούσα, μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, που διετέλεσε για δέκα χρόνια και Υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Μουμπάρακ, από το 1991 μέχρι το 2001.

Το νεολαιίστικο κίνημα της 6ης Απριλίου, που επίσης πρωτοστάτησε στην πρόσφατη αιγυπτιακή επανάσταση, τονίζει μέσω του εκπροσώπου του, Μοχάμεντ Άντελ, ότι είναι ικανοποιημένο από το γεγονός ότι είχε αποτέλεσμα η πίεση που άσκησε και εκείνο προς την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η σημερινή κυβέρνησης να φέρει τελικά τον Μουμπάρακ και να τον δικάσει, από το Σαρμ Ελ Σέιχ στο Κάιρο.

Σημαντική είναι και η ανακοίνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μέσω του Κόμματος Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης, που χαρακτηρίζει την δίκη γεγονός τεράστιας σημασίας για την ιστορία της πολιτικής ζωής της Αιγύπτου και μία νέα νίκη για την θέληση του λαού, που ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητες του τις δίκες αυτών των ανθρώπων, θεωρώντας ότι θα αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη, γεγονός που χτίζει γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στον λαό και τον αιγυπτιακό στρατό που τώρα οδηγεί τα νήματα του κράτους.

Τέλος, όλες οι εφημερίδες στην Αίγυπτο έχουν την ίδια εικόνα, παντού ολοσέλιδη: τον Μουμπάρακ πίσω από τα κάγκελα, στο νοσοκομειακό φορείο, την πλήρη εικόνα ταπείνωσης.

Η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» γράφει ότι «ο Μουμπάρακ και το καθεστώς του είναι στα χέρια της δικαιοσύνης».

Η «Αχμπάρ» τονίζει: «Ο Μουμπάρακ στο κλουβί τώρα.. Η Επανάσταση πέτυχε».

Η «Γκομχουρέια καταγράφει ότι «Με εντολή της επανάστασης, ο Μουμπάρακ είναι στην φυλακή, ενώ στην Διαδικτυακή έκδοση της «Αλ Αχράμ» τονίζεται ότι «Επιτέλους, ο Μουμπάρακ είναι πίσω από τα κάγκελα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ