Εγκρίθηκε από το Εcofin η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ - iefimerida.gr

Εγκρίθηκε από το Εcofin η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ecofin ενέκρινε την πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και αποσκοπεί στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κανόνων για τα σχήματα εγγύησης καταθέσεων (Deposit Guarantee Schemes, DGS) και τη βελτίωση της προστασίας των καταθετών. Σε εκκρεμότητα πάντως παραμένει η αναφορά στη χρήση του bail-in -το κούρεμα δηλ.τραπεζικών ομολόγων και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ- καθώς και πότε θα γίνεται αυτό.

«Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναδιατυπωμένη οδηγία η οποία αφορά στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων» δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο προεδρεύων του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η οδηγία αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Διατηρεί το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και τράπεζα, εναρμονίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των (DGS) ανά την Ε.Ε. και διασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο, υψηλό επίπεδο εγγύησης καταθέσεων σε όλα τα κράτη μέλη», υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και έκανε λόγο για ένα σημαντικό επίτευγμα ιδιαίτερα για τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, η εγγύηση θα συνεχίσει να παρέχεται υπό τη μορφή επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας. Οι καταθέτες θα αποκτήσουν επίσης ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο εγγυημένο ποσό και θα τους παρέχεται καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά την προστασία των καταθέσεών τους από τα συστήματα εγγυήσεων.

Συνοπτικά οι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής:

- Απλοποίηση και εναρμόνιση σε σχέση με την κάλυψη και τους διακανονισμούς πληρωμής.

- Περαιτέρω μείωση στο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής των καταθετών, από την τρέχουσα πρόβλεψη για 20 εργάσιμες μέρες, σε επτά εργάσιμες μέρες έως το 2024.

- Υιοθέτηση της εκ των προτέρων χρηματοδότησης, με στόχο κεφαλαίων που θα ανέρχονται κατ' ελάχιστον στο 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων, εντός 10 ετών, τα οποία θα συλλέγονται από τις τράπεζες.

- Καλύτερη πρόσβαση αποταμιευτών σε πληροφορίες για την προστασία των καταθέσεών τους και καλύτερη πρόσβαση των DGS σε πληροφορίες για τις τράπεζες - μέλη τους.

- Δανεισμός μεταξύ των σχημάτων εγγύησης καταθέσεων, σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με την οδηγία, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα DGS, ώστε να είναι προστατευμένες όλες οι καλυμμένες καταθέσεις τους. Τα DGS πρέπει να είναι εποπτευόμενα συνεχώς και να πραγματοποιούν τακτικά stress tests.

Οι καταθέτες δεν θα απαιτείται πλέον να καταθέσουν αίτηση αποπληρωμής, εάν οι καταθέσεις τους δεν είναι διαθέσιμες, αναφέρει η απόφαση, ενώ απλοποιείται περαιτέρω και το νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνήσει στις γενικές αρχές της οδηγίας τον Ιούνιο του 2011. Ξεκίνησαν έκτοτε οι διαπραγματεύσεις με το ευρωκοινοβούλιο, που διακόπηκαν το Φεβρουάριο του 2012 για να ξεκινήσουν εκ νέου τον Ιούλιο του 2013, μετά τη συμφωνία στο Ecofin για την προτεινόμενη νομοθεσία εκκαθάρισης και λύσης τραπεζών, που συνδέεται με την οδηγία για τα σχήματα εγγύησης καταθέσεων. Η πολιτική συμφωνία για τα σχήματα εγγύησης καταθέσεων επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.

Πλέον το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την οδηγία στις αρχές Μαρτίου χωρίς περαιτέρω συζήτηση με τελική έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο εντός του Απριλίου, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να εντάξουν τις αλλαγές στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ