Ενα απίστευτο μπρα ντε φερ παίζεται αυτό το διάστημα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει τον σταυρό προτίμησης στις προσεχείς ευρωεκλογές, αντί για τη λίστα που ίσχυε ως σήμερα.
Κι αυτό γιατί με τον παλιό νόμο ένας βουλευτής έπρεπε να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα, αν ήθελε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές. Από τον νόμο εξαιρούνταν μόνο οι δύο πρώτοι υποψήφιοι στην ευρωλίστα.
Τώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές, όσοι βουλευτές θα είναι υποψήφιοι θα πρέπει οπωσδήποτε να παραιτηθούν και δεν δικαιολογείται καμία εξαίρεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίοι επιθυμούν να κατέλθουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, πιέζουν την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο και να μην υποχρεωθούν σε παραίτηση από την βουλευτική τους έδρα, φοβούμενοι ότι μπορεί και να μην εκλεγούν.
Η εξαίρεση αυτή φαίνεται δύσκολο να περάσει, αφού αυτό θα αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για τα νέα στελέχη που δεν έχουν βουλευτική έδρα, ούτε τα προνόμια που προκύπτουν από αυτό, όπως δωρεάν τηλέφωνα, εκλογικά γραφεία, προσωπικό, συνεργάτες, αστυνομική ασφάλεια κλπ.
Οπως αναφέρει η «Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο Αρθρο Β, παράγραφος 3:
3.Ασυμβίβαστο
Το αξίωμα του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μέλους κυβερνήσεως κράτους μέλους, του μέλους της Επιτροπής, του δικαστή, του γενικού εισαγγελέα ή του γραμματέα του Δικαστηρίου, του μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του μέλους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του μέλους επιτροπών ή άλλων φορέων που έχουν συσταθεί δυνάμει των Συνθηκών με σκοπό τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ή την εκτέλεση μόνιμων άμεσων διοικητικών καθηκόντων, με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Διαχείρισης ή του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και με την ιδιότητα του εν ενεργεία αξιωματούχου ή υπαλλήλου των θεσμικών οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των εξειδικευμένων οργανισμών που συνδέονται με αυτά. Νέα ασυμβίβαστα προστέθηκαν το 1997 (μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών) και το 2002 (μέλος του Γενικού Δικαστηρίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, το σημαντικότερο, μέλος εθνικού κοινοβουλίου).