μικρο-υπολογιστών που κρύβουν μέσα τους.Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, ναι μεν τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, από την άλλη, όμως, μπορούν και να τον θεραπεύσουν, μέσω των
Τα smartphones μας διαθέτουν απίστευτη επεξεργαστική ισχύ, η οποία πλέον τους επιτρέπει να λειτουργήσουν προς όφελός μας ως μέρος ενός προηγμένου, ευρύτερου, ερευνητικού υπολογιστικού συστήματος.
Η εφαρμογή «Power Sleep» για συσκευές με Android λογισμικό, η οποία είναι εδώ και λίγο καιρό διαθέσιμη στο Google Play Store, κάνει το κινητό του χρήστη να «δουλεύει» προς όφελός της ανθρωπότητας, όσο αυτό δεν χρησιμοποιείται.
Δημιούργημα της Samsung Austria και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η εφαρμογή θέτει σε λειτουργία μία ειδική διαδικασία επεξεργασίας δεδομένων: χρησιμοποιεί τη συσκευή του χρήστη για να επεξεργαστεί δεδομένα από μία database με την ονομασία SIMAP («Similarity Matrix of Proteins»), η οποία αναλύει υπολογιστικά ομοιότητες και αναλογίες ανάμεσα σε διάφορες ακολουθίες πρωτεϊνών.
Αυτή η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για τις ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της γενετικής, της βιοχημείας, της μοριακής βιολογίας και στις έρευνες για τη θεραπεία του καρκίνου: η ακριβής κατανόηση της διάταξης των πρωτεϊνών αποτελεί το πρώτο βήμα για το σχεδιασμό θεραπειών της επάρατης νόσου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ.
Ειδικά γι' αυτό το σκοπό δίκτυα υπάρχουν ήδη: χιλιάδες υπολογιστές ανά τον κόσμο «προσφέρουν» την υπολογιστική ισχύ τους για την επίτευξη αυτού του ιερού σκοπού. Η επιπρόσθετη όμως ισχύ των κινητών συσκευών Android θα βοηθούσε επιπλέον στην παραγωγή ακόμη ταχύτερων πρωτεϊνικών αναλύσεων.
Ο χρήστης δεν επιβαρύνεται σε καμία περίπτωση: η εφαρμογή συνδέει τη συσκευή του μόνο όταν αυτή είναι πλήρως φορτισμένη και συνδεδεμένη με Wi-Fi.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να μην αφήσει κανείς τη συσκευή του να τεθεί στην υπηρεσία της επιστήμης όσο αυτός κοιμάται!
Παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο: