Κάνοντας astrocamping στη Θάσο - iefimerida.gr

Κάνοντας astrocamping στη Θάσο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα φώτα έσβηναν καθημερινά στις 11 το βράδυ, η ησυχία τηρούταν με θρησκευτική ευλάβεια και το σκοτάδι στεκόταν σύμμαχος της παρατήρησης του έναστρου ουρανού.

Οι 300 κατασκηνωτές- αστροφυσικοί και αστρονόμοι, που έδωσαν το "παρών" στο πρόσφατο "Astrocamping in Thassos 2011", είχαν την ευκαιρία για έξι μέρες να απολαύσουν πρώτα τις όμορφες νύχτες και τη θεωρητικά χαμηλή θερμοκρασία του υψομέτρου (900μ), σε ένα κάμπινγκ της Θάσου, που στήθηκε αποκλειστικά για αυτή την εκδήλωση στο Υψάριο Όρος, στο κέντρο του νησιού και δεύτερο να αναλύσουν στο μέτρο του δυνατού τον έναστρο ουρανό, τα χιλιάδες άστρα και τη σελήνη.

Το σύνθημα όλων όσοι συμμετείχαν ήταν "περισσότερος ουρανός", ενώ οι διαλέξεις που πραγματοποίησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σταύρος Αυγολούπης έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούσαν την αστροφυσική και το ερέθισμα για νέες αναζητήσεις.

Όλοι, έχοντας μαζί τα σύνεργά τους έπαιρναν θέση πίσω από τα τηλεσκόπια, αργά το βράδυ, παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας το νυχτερινό ουρανό. Το καθημερινό "ραντεβού" ήταν μια ιεροτελεστία, που κρατούσε ώρες και αποτέλεσε στάση ζωής, ταξιδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους συμμετέχοντες. Στη φετινή παρέα προστέθηκαν και δύο κατασκηνωτές από την Αυστρία, καθώς και άλλοι ξένοι επισκέπτες.

Επίσης, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο φιλοξενήθηκε και το κινητό πλανητάριο "STARLAB Θεσσαλονίκης", που εδώ και χρόνια ταξιδεύει σε εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για μια αίθουσα με θολωτή οροφή, που λειτουργεί σαν οθόνη κινηματογράφου, στην οποία προβάλλονται με ακρίβεια οι θέσεις και η κίνηση των αστεριών και των πλανητών. Επιπλέον, σε ελεύθερες ώρες, τα πρωινά, υπήρχαν σεμινάρια εισαγωγής στην αστρονομία, την ηλιακή παρατήρηση και την αστροφωτογράφιση, ενώ πέρα από τη νυχτερινή παρατήρηση των άστρων, απολαυστικοί ήταν και οι νυκτερινοί περίπατοι στα μονοπάτια της Θάσου, τα πολλά σεμινάρια για το περιβάλλον και οι αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις.

Εξάλλου, οι κατασκηνωτές, ανάλογα με τη χωροταξική τους θέση μετείχαν σε μια από τις πολλές ομάδες που σχηματίζονταν και βαθμολογούνταν για κάθε παρατήρηση που έκαναν, καθώς και για τις πρωτότυπες κατασκευές. Παράλληλα, από τις ίδιες ομάδες γίνονταν μετρήσεις του ουρανού, έπειτα από εγχειρίδιο που μοιράστηκε από τους διοργανωτές και θέτοντάς μικρό χρονικό όριο για την υλοποίησή τους.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, με τους κατασκηνωτές να αναζητούν- μάταια, όπως αποδείχτηκε- το θησαυρό, απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα, γρίφους και ασάφειες.

Την ευθύνη της όλης εκδήλωσης είχε ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας (ΣΦΑΜ), που ενώ ιδρύθηκε μόλις το 2010, έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να διαδώσει την ερασιτεχνική αστρονομία στον χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

"Όλα κύλησαν ομαλά και πάνω από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θέλαμε να μυήσουμε τον κόσμο στην γνωριμία με τον ουρανό. Και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας, Αγις Κοθάλης.

"Ο καιρός ήταν απίθανος και μας έκανε το χατίρι. Ολοι όσοι πήραν μέρος το ευχαριστήθηκαν, γιατί πετύχαμε ημέρες που δεν είχε καθόλου υγρασία. Αυτό είχε ως συνέπεια να μπορούμε να παρατηρήσουμε την σελήνη με μεγέθυνση μέχρι 550 φορές. Αυτό είναι εντυπωσιακό, γιατί καταφέραμε να δούμε απόλυτα ξεκάθαρα ακόμη και ένα κρατήρα της. Για να αναλογιστούμε τι ακριβώς πετύχαμε, αρκεί να επισημάνουμε ότι σε μια πολύ καλή ημέρα σε μια πόλη μπορούμε να δούμε την σελήνη με μεγέθυνση μέχρι και 200 φορές", συμπληρώνει.

Οκ. Κοθάλης είναι αισιόδοξος ότι με το πέρασμα των χρόνων η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. "Φέτος μπορεί να πήραν μέρος 300 άτομα, νούμερο που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, όμως θεωρούμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για 600-800", λέει χαρακτηριστικά.

Όσο για τη Θάσο, ο κ. Κοθάλης θεωρεί πως είναι μια περιοχή που τα προσφέρει όλα. "Εχει την απόλυτη ηρεμία, το κατάλληλο υψόμετρο, ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων μπορείς να βρεις ζωή και διασκέδαση. Οσο για τις θάλασσες αυτές είναι καταπληκτικές και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη", τονίζει.

Η εκδήλωση στη Θάσο δεν είναι η μοναδική δράση του Συλλόγου. Τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσει μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις και γύρω στα μέσα Αυγούστου θα στήσει τα τηλεσκόπιά του στα Αβδηρα Ξάνθης και στον Αρμενιστή Χαλκιδικής.

Πάντως, το επόμενο "ραντεβού" στη Θάσο ανανεώθηκε για τον Ιούλιο του 2012, με στόχο και πάλι όλοι οι συμμετέχοντες να "αγγίξουν" τα αστέρια και να αποκομίσουν νέες εμπειρίες προερχόμενες από τον ουράνιο στερέωμα.

Κυριάκος Παρασίδης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ