Οι «καλοί φίλοι» στην ανάγκη φαίνονται: 2 δισ. δολ. από τη Μόσχα για τη στήριξη του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Οι «καλοί φίλοι» στην ανάγκη φαίνονται: 2 δισ. δολ. από τη Μόσχα για τη στήριξη του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δώρο» 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκανε η Μόσχα στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια περίοδο που βρίσκεται αντιμέτωπος με βίαιες και μαζικές κινητοποιήσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αγοράσει από την Ουκρανία κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ, συνολικού ύψους 2 δισ. δολ., έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το Δεκέμβριο η Μόσχα συνήψε συμφωνία με το Κίεβο για τη χορήγηση δανείου ύψους 15 δισ. δολ, καθώς η Ουκρανία βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης. Ηδη έχουν εκταμιευθεί 3 δισ. στα τέλη του Δεκέμβρη.

Ερωτηθείς για το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της καταβολής μιας νέας δόσης βοήθειας, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει πως αυτήν την εβδομάδα θα χορηγηθεί ένα ποσό που θα ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια. Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι τα χρήματα από τη Ρωσία αναμένεται να είναι διαθέσιμα την Τετάρτη.

Κι όλα αυτά ενώ το Κρεμλίνο είχε υπαινιχθεί ότι το δάνειο των 15 δισ. θα «πάγωνε», εκτός κι αν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς σχημάτιζε μία κυβέρνηση αποδεκτή από τη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτώ, τη Δευτέρα ωστόσο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης άσκησαν εκ νέου πιέσεις στον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί τον περιορισμό της εξουσίας και να προχωρήσει ο σχηματισμός μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα τερματίσει την αναταραχή στους δρόμους και θα σώσει την οικονομία από την κατάρρευση.

«Οι πολίτες επιθυμούν την πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος, αυτό είναι το κύριο» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος και εκ των τριών σημαντικότερων ηγετών της αντιπολίτευσης, που ασκούν πιέσεις για την επιστροφή σε ένα παλιό Σύνταγμα, βάσει του οποίου θα αφαιρεθεί ο έλεγχος της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας από τον πρόεδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ