Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν λεπτό προς λεπτό το πέρασμα του νέου γιγαντιαίου αστεροειδούς «δίπλα» από τη Γη θα έχουν οι λάτρεις ανάλογων φαινομένων -και όχι μόνο- ένα χρόνο μετά την πτώση του -κατά πολύ μικρότερου- αστεροειδούς στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, πέρυσι στα μέσα Φεβρουαρίου.
Η πορεία του ουράνιου σώματος θα μεταδοθεί live μέσω του Slooh.com και οι θεατές θα μπορούν να θέτουν τις ερωτήσεις τους στον αστρονόμο Μπομπ Μπέρμαν στα social media, χρησιμοποιώντας το hashtag #asteroid.
Για τη μετάδοση θα χρησιμοποιηθούν εικόνες του αστεροειδούς 2000 EM26 απο τα τηλεσκόπια του αμερικανικού παρατηρητηρίου Slooh. Το αρχηγείο του βρίσκεται στο βουνό Τέιδε στα Κανάρια νησιά.
Το Slooh παρακολουθεί συστηματικά μια σειρά από δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς και κομήτες, που έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για να εντοπιστούν έγκαιρα και οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τρομερές καταστροφές, αν πέσουν κάποτε στον πλανήτη Γη. Από το 2008 οι ρομποτικές κάμερες του έχουν καταγράψει το πέρασμα από τη «γειτονιά» της Γης αρκετών δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, όπως οι 2012 LZ1, «Τουτάτης» και «Άποφις».
«Συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε αυτούς του δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς συχνά μόλις λίγες μέρες πριν το κοντινό πέρασμά τους από τη Γη», δήλωσε ο διευθυντής του Slooh Πολ Κοζ. «Πρέπει να τους βρούμε πριν μας βρουν εκείνοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής 2000 ΕΜ26, με μέγεθος σχεδόν όσο τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα και διάμετρο γύρω στα 270 μέτρα, ταξιδεύει με ταχύτητα 12,4 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και, σύμφωνα με το Space.com, η τροχιά του θα προσεγγίσει στο κοντινότερο σημείο της τη Γη περίπου στις 04:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης.
Τον Φεβρουάριο του 2013, λίγο πριν την πτώση του αστεροειδούς στο Τσελιάμπινσκ, ο αστεροειδής 2012 DA14, διαμέτρου 30 μέτρων και βάρους 40.000 τόνων, πέρασε «ξυστά» από τη Γη, σε απόσταση μόλις 27.680 χιλιομέτρων, μικρότερη και από αυτή των γεωστατικών δορυφόρων. Ήταν το κοντινότερο πέρασμα από τον πλανήτη μας ενός τέτοιου αστεροειδούς τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ, που εξερράγη σχεδόν 30 χλιόμετρα πάνω από τη Σιβηρία στις 15 Φεβρουαρίου 2013, απελευθερώνοντας ενέργεια άνω των 20 ατομικών βομβών, ήταν μικρότερος, έχοντας διάμετρο 20 μέτρων. Ως ανάμνηση του συμβάντος, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέκα χρυσά μετάλλια που δόθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου φέτος, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, είχαν ενσωματωμένα μικρά κομμάτια από τα θραύματα εκείνου του μετεωρίτη.