Μέσω ΚΕΠ και ίντερνετ θα γίνονται πλέον όλες οι φορολογικές συναλλαγές - iefimerida.gr

Μέσω ΚΕΠ και ίντερνετ θα γίνονται πλέον όλες οι φορολογικές συναλλαγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλάζει ριζικά η σχέση των Ελλήνων και με την Εφορία. Σε λίγους μήνες θα αποτελεί παρελθόν, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται σήμερα οι συναλλαγές.

Συνολικά από τις 288 ΔΟΥ που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν μόλις 30 και μάλιστα σε επιτελικό ρόλο. Οι βασικές συναλλαγές θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ είτε από τα ΚΕΠ.

Με το νέο γορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο προς ψήφιση τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», θα προβλέπονται χιλιάδες μετατάξεις εφοριακών, ενώ όσοι θα παραμείνουν θα έχουν ως βασική τους ενασχόληση του φορολογικούς ελέγχους και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο βήμα για τις καταργήσεις εφοριών έγινε την περασμένη εβδομάδα με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία προβλέπει την κατάργηση επιμέρους τμημάτων εφοριών. Το επόμενο βήμα θα είναι συγχωνεύσεις μικρών εφοριών. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2010, 22,77 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από 20 ΔΟΥ, ενώ οι 78 ΔΟΥ που βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης από άποψη εσόδων εισέπραξαν μόλις 464 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα άλλωστε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στην ετήσια έκθεσή του είχε επισημάνει το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ΔΟΥ δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους σε ότι αφορά στην είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων καθώς και στους ελέγχους των φορολογουμένων.

Ομάδες κρούσης

Αποδεσμεύοντας υπαλλήλους από τις ΔΟΥ που καταργούνται, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να συγκροτεί με μεγαλύτερη άνεση ειδικά συνεργεία ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έγινε και προ ημερών με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας κρούσης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την είσπραξη βεβαιωθέντων προστίμων.

Παράλληλα με το εγχείρημα μετασχηματισμού των εφοριών σε ουσιαστικά ελεγκτικά εργαλεία, τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες που φέρνουν την Εφορία στην οθόνη του υπολογιστή των φορολογουμένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «απομάκρυνσης» των πολιτών από τις εφορίες αποτελεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο θα καθιερωθεί στις αρχές του 2012, αρχικά για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Με την κατάργηση του χάρτινου τιμολογίου, μέσω ειδικής εφαρμογής σήμανσης που θα δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ, οι επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα επιτύχουν εξοικονόμηση της τάξεως του ενός δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει με το πάτημα ενός κουμπιού την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Οπως είπε κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι έως και δέκα φορές φθηνότερο από το χάρτινο. Κάθε χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδεται έχει κόστος 7 έως 15 ευρώ, ενώ το ηλεκτρονικό θα έχει κόστος από 0,60 έως 4 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ