Η αυτοκρατορική πόλη που έχτισε ο Πιότρ Αλεξέγιεβιτς Ρομάνοφ, τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου για 43 έτη, γνωστός και ως Πέτρος Α' της Ρωσίας ή πατέρας του ρωσικού έθνους, θεωρείται παραδοσιακά ένα από τα αριστουργήματα της Μπαρόκ και Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
H Πετρούπολη ιδρύθηκε στο δέλτα του ποταμού Νέβα το 1703, με σκοπό να γίνει το παράθυρο της Ρωσίας στη Δύση. Για τη δημιουργία της πόλης στη βαλτώδη περιοχή μετακάλεσε τους σπουδαιότερους πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες της δύσης (κυρίως Ιταλούς). Ως εργατικό δυναμικό χρησιμοποίησε δεκάδες χιλιάδες δουλοπάροικους και Σουηδούς αιχμαλώτους.
Ταυτόχρονα με την ανέγερση της πόλης, οχύρωσε το νησί της Κροστάνδης (στα ανοιχτά του δέλτα) και εγκατέστησε εκεί την έδρα του στόλου. Δημιούργησε επίσης τους τεχνητούς κήπους του Πέτερχοφ στα προάστια της πόλης, οι οποίοι θεωρούνται μέχρι και σήμερα ως επίτευγμα της αρχιτεκτονικής τοπίου και της υδραυλικής μηχανικής. Το 1712 η Πετρούπολη έγινε επίσημα πρωτεύουσα της Ρωσίας, ιδιότητα που κράτησε μέχρι το 1918.
Σήμερα, η ηλικίας 300 ετών Αγία Πετρούπολη, άλλοτε πρωτεύουσα της τσαρικής Ρωσίας, συγκαταλέγεται στις 30 ακριβότερες πόλεις του κόσμου, προσελκύοντας υψηλού εισοδήματος επισκέπτες χάρη στη λάμψη και τη χλιδή των παλατιών της, των μουσείων της και των πολιτισμικών ιδρυμάτων της.
Οι εικόνες από το BBC που ακολουθούν, δίνουν μία γεύση από τη ζωή σε μία πόλη που, για πολλούς, μπροστά της, ακόμη και το Παρίσι ωχριά: