Ο έρωτας είναι εγκεφαλικός: 5 τρόποι με τους οποίους το συναίσθημα επηρεάζει το μυαλό μας - iefimerida.gr

Ο έρωτας είναι εγκεφαλικός: 5 τρόποι με τους οποίους το συναίσθημα επηρεάζει το μυαλό μας

Ο έρωτας είναι εγκεφαλικός: 5 τρόποι με τους οποίους το συναίσθημα επηρεάζει το
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η αγάπη δεν κοιτάζει με τα μάτια, αλλά με το μυαλό» είχε πει η Ελενα στο «Ονειρο Θερινής Νυκτός» του Σαίξπηρ και σίγουρα οι νευροεπιστήμονες θα συμφωνούσαν. Ο έρωτας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους, αλλά οι επιστήμονες κατάφεραν να «διαβάσουν» ακριβώς τι κάνει στον εγκέφαλο μας.

Ο εγκέφαλος των ερωτευμένων πλημμυρίζει με χημικές ουσίες και ορμόνες που παράγουν τα συναισθήματα της ευχαρίστησης, της εμμονής και της προσήλωσης, ωστόσο οι τρόποι με τους οποίους επηρεάζεται ένας «ερωτευμένος» εγκέφαλος

Οι ορμόνες τρελαίνονται
Οι νευροεπιστήμονες διαιρούν την αγάπη σε τρεις φάσεις: λαγνεία, έλξη και προσκόλληση. Κατά τη διάρκεια της φάσης λαγνεία, οι ορμόνες πλημμυρίζουν το σώμα με αισθήματα έντονης επιθυμίας. Η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη κάνουν την καρδιά να χτυπά και να ιδρώνουν οι παλάμες, ενώ η χημική ουσία του εγκεφάλου ντοπαμίνη δημιουργεί αισθήματα ευφορίας. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη και όταν δέχεται άλλα ευχάριστα ερεθίσματα συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ναρκωτικών, γεγονός που εξηγεί το ερωτικό ντοπάρισμα.

Λειτουργεί σαν ναρκωτικό
Πριν καν οι άνθρωποι ερωτευτούν, όταν βλέπουν ένα ελκυστικό πρόσωπο ενεργοποιείται το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιούν τα παυσίπονα όπως η μορφίνη: το οπιοειδές σύστημα. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα της «αρεσκείας». Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έλαβαν μικρές δόσεις μορφίνης έβλεπαν φωτογραφίες γυναικών ως πιο ελκυστικές σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν μορφίνη, γεγονός που αποδεικνύει ότι το οπιοειδές σύστημα αντιλαμβάνεται την ελκυστικότητα.

Αυξάνει τη ροή του αίματος
Στους ερωτευμένους παρατηρείται μία αύξηση στη ροή του αίματος προς το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, τον επικλινή πυρήνα. Μαγνητικές τομογραφίες (MRI) δείχνουν ότι η περιοχή αυτή ανάβει όταν οι άνθρωποι είναι ερωτευμένοι. Η αύξηση της ροής του αίματος συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της φάσης έλξης.

Δημιουργεί Ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά
Ο έρωτας μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου, ένα κοινό χαρακτηριστικό της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η πτώση της σεροτονίνης μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι ερωτευμένοι παρουσιάζουν τέτοια προσκόλληση στο αντικείμενο της αγάπης τους. Αυτά τα συναισθήματα ευθύνονται επίσης για το γεγονός ότι εθελοτυφλούμε στα αρνητικά χαρακτηριστικά του συντρόφου μας στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, επιλέγοντας να επικεντρωθούμε μόνο στα καλά τους στοιχεία.

Οι ορμόνες δημιουργούν δεσμούς
Αφού οι άνθρωποι είναι μαζί για κάποιο χρονικό διάστημα, το σώμα αναπτύσσει μια ανοχή στις ευχάριστες χημικές ουσίες. Η φάση της έλξης δίνει τη θέση της στη φάση προσκόλλησης, όταν οι ορμόνες της ωκυτοκίνης και της βαζοπρεσσίνης διαπερνούν τον εγκέφαλο και δημιουργούν συναισθήματα ευημερίας και ασφάλειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρωτας έρευνα εγκέφαλος μυαλό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ