Έντονος και έκδηλος είναι, πλέον, ο προβληματισμός στην Αθήνα από τις έντονες αναταράξεις που προκαλεί η επίθεση των αγορών σε Ισπανία και Ιταλία, καθώς είναι προφανές ότι αυτές δεν είναι και οι καλλίτερες συνθήκες για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων τόσο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης όσο και για την οριστικοποίηση των παραμέτρων της βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Είναι ενδεικτικό του κλίματος, ότι ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή τόνισε ουκ ολίγες φορές ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να μη δώσει τη παραμικρή αφορμή στις αγορές αλλά και στους εταίρους της, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ για την ανάγκη επιτάχυνσης των συνομιλιών με τις τράπεζες. "Για να διασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος, είναι σημαντικό αυτές οι συζητήσεις να καταλήξουν σε αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό και οι πιστωτές να λάβουν εγκαίρως αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση ανταλλαγής ομολόγων" τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Μπόρχες, μαρτυρώντας επί της ουσίας την ανησυχία που υπάρχει ότι από τη μια μεριά οι πιέσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα δυσκολέψουν τις σχετικές διαβουλεύσεις κι από την άλλη ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ρίξει λάδι στη φωτιά που ήδη καίει τις αυλόπορτες της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα των δηλώσεων που έγιναν από τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι κάλεσαν τα εθνικά κοινοβούλια να επικυρώσουν ταχέως αφενός τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα οποία έχουν δεσμευθεί αφετέρου τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις 22 Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας και ακολούθως του Ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε, μάλιστα, η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, καλώντας εκ νέου την Αθήνα να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, έτσι έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί και το Ευρώ.
Οι κραδασμοί, που συνταράσσουν εσχάτως Ιταλία και Ισπανία, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη χώρα μας. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε απώλειες 3,67%, υποχωρώντας στις 1.100 μονάδες ήτοι στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από περίπου 15 χρόνια, ενώ μετά από τη 8η κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση, οι απώλειες έφτασαν συνολικά στο 14,4%! Όσο για τις αγορές ομολόγων, το επιτόκιο του 10ετούς έφτασε στο 15% έναντι 14,69% που βρισκόταν αμέσως μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, του 5ετούς στο 17,53% από 16,26% και του 2ετούς στο 33,5% από 27,63%!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ