Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Εγκαταλείφθηκαν 100.000 σπίτια και σκοτώθηκαν 3 άτομα [εικόνες] - iefimerida.gr

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Εγκαταλείφθηκαν 100.000 σπίτια και σκοτώθηκαν 3 άτομα [εικόνες]

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Εγκαταλείφθηκαν 100.000 σπίτια και σκοτώθη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mια ισχυρή νυχτερινή έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε χάος στο πολυπληθέστερο νησί της Ινδονησίας, σκεπάζοντας τις πόλεις με τέφρα και σκοτώνοντας τρία άτομα.

Το όρος Κελούντ, γνωστό για τις ισχυρές εκρήξεις του, σκόρπισε τέφρα και συντρίμμια στον αέρα σε ύψος 19 χιλιομέτρων. Οι αρχές στο ινδονησιακό νησί της Ιάβας , όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, αναφέρουν ότι εκκενώθηκαν 100.000 σπίτια και έκλεισαν έξι αεροδρόμια στο ανατολικό τμήμα του νησιού .

Σύμφωνα με το πρακτορείο καταστροφών της Ινδονησίας, η έκρηξη θα μπορούσε να ακουστεί μέχρι 200 χιλιόμετρα μακριά .

Η έκρηξη του όρους Κελούντ έστειλε ηφαιστειακή τέφρα σε μία περιοχή 500 χιλιομέτρων, καλύπτωντας περίπου το ένα τρίτο της Ιάβα, από το Μαλάνγκ μέχρι τη Γιογκιακάρτα στην κεντρική Ιάβα.

Ενας 60χρονος άνδρας και μία 65χρονη γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Παντασάρι κοντά στο ηφαίστειο, όταν οι στέγες των σπιτιών τους κατέρρευσαν από την τέφρα. Ακόμη ένας 70χρονος έχασε τη ζωή του στο ίδιο χωριό όταν ένας τοίχος κατέρρευσε υπό το βάρος της τέφρας.

Το διεθνές αεροδρόμιο Σουραμπάγια και μικρότερα αεροδρόμια στη Γιογκιακάρτα, το Σόλο, το Μπαντούνγκ, το Σεμαράνγκ, και το Σίλακαπ έκλεισαν λόγω έλλειψης ορατότητας, ενώ όλα τα χωριά σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το όρος Κελούντ, στα οποία ζούσαν περίπου 100.000 άτομα εκκενώθηκαν.

Οι αξιωματούχοι της Ινδονησίας λένε ότι δεν αναμένουν άλλη μεγάλη έκρηξη από το Κελούντ οποτεδήποτε σύντομα. Το Κελούντ είναι ένα από τα εκατοντάδες ηφαίστεια που βρίσκονται κατά μήκος του Δαχτυλιδιού της Φωτιάς στον Ειρηνικό, μια περιοχή έντονης γεωλογικής δραστηριότητας που προκαλείται από τις συχνές συγκρούσεις τεκτονικών πλακών. Συγκεκριμένα το Κελούντ, με ύψος 1.730 μέτρα, πιστεύεται ότι έχει εκραγεί περισσότερες από 30 φορές τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συστήνουν στους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν την εισπνοή ηφαιστειακής στάχτης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό στους πνεύμονες και να επιδεινώσει το άσθμα ή άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Εγκαταλείφθηκαν 100.000 σπίτια και σκοτώθηκαν 3 άτομα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Εγκαταλείφθηκαν 100.000 σπίτια και σκοτώθηκαν 3 άτομα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Εγκαταλείφθηκαν 100.000 σπίτια και σκοτώθηκαν 3 άτομα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ινδονησία έκρηξη σπίτια ηφαίστειο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ