Φορο-ομάδες Κρούσης στο κυνήγι των εσόδων - iefimerida.gr

Φορο-ομάδες Κρούσης στο κυνήγι των εσόδων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι η εικόνα των εσόδων μπορεί να βελτιωθεί ή τουλάχιστον να μην επιδεινωθεί, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχοντας λάβει τα στοιχεία του Ιουλίου, ο οποίος είναι επί της ουσίας ο πρώτος μήνας από την αρχή του χρόνου, όπου δεν καταγράφηκαν αποκλίσεις από τους στόχους ή μάλλον ουσιαστικές αποκλίσεις.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα έφτασαν στα 5,023 δισ ευρώ έναντι στόχου 5,059 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με πέρσι, ενώ το υπουργείο σημειώνει ότι υπάρχει κι ένα "μαξιλάρι" 147 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ που βεβαιώθηκε κατά τη διαδικασία καταβολής σε δόσεις που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι, βέβαια, ότι εάν δεν γινόταν η συγκεκριμένη ρύθμιση και δεν παρεχόταν η σχετική διευκόλυνση, οι υπόχρεοι δεν θα απέδιδαν τον εν λόγω ΦΠΑ, διευρύνοντας τις απώλειες εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τον δημοσιονομικά "ουδέτερο" Ιούλιο, η μαύρη "τρύπα" των 3,2 δισ ευρώ, όπως διαμορφώθηκε στο πρώτο καταστροφικό εξάμηνο, παραμένει ορθάνοικτη. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι απώλειες μπορούν να καλυφθούν από την αύξηση των κρατήσεων φόρου, από τις ειδικές εισφορές σε εισόδημα, Ι.Χ., σκάφη, πισίνες, από το Τέλος επιτηδεύματος, από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, από τους νέους ΕΦΚ σε τσιγάρα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, από τα αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας, από τα αυθαίρετα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν πρέπει να υπάρξουν απώλειες από άλλες πηγές, ειδικά από τους φόρους στη κατανάλωση, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, ενώ εκ των ουκ άνευ χαρακτηρίζεται η είσπραξη μέρους τουλάχιστον των προστίμων και οφειλών που λιμνάζουν είτε στις εφορίες είτε στις αίθουσες των φορολογικών δικαστηρίων.

Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου 15 ημέρες συγκροτήθηκαν ατύπως ειδικά συνεργεία, στελεχωμένα και με νομικούς, τα οποία ήδη "ξεσκονίζουν" τα ράφια εφοριών και τελωνείων, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος βεβαιωμένων προστίμων, με στόχο την είσπραξη τους. Τα εν λόγω συνεργεία θα λάβουν επίσημη μορφή τον Οκτώβριο, με τη δημιουργία Ομάδων Κρούσης. Παράλληλα προχωρά και το πλάνο των συγχωνεύσεων εφοριών, προκειμένου να ασκείται αποτελεσματικότερα το έργο τους. Το πρώτο "κύμα" θα σαρώσει 20 εφορίες, οι οποίες θα μείνουν... 10, ενώ νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το αρχικό πλάνο προέβλεπε 100 εφορίες μετά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις, το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να πάει πολλά βήματα παραπέρα, περιορίζοντας τον αριθμό τους σε 30 ή 20!!!

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν και οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου με παραγωγικούς φορείς, εν όψει του νέου Φορολογικού, με το οποίο δρομολογούνται αλλαγές στη φορολογία ακινήτων (μεταξύ άλλων νέες αντικειμενικές αξίες), αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές (εισόδημα, ΦΠΑ), περιορισμός ή κατάργηση φοροαπαλλαγών, καθολικό ηλεκτρονικό πόθεν έσχες και ενίσχυση τεκμηρίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ