Στην καρδιά της Αθήνας, μερικές δεκάδες ανήλικοι, ασυνόδευτοι υπήκοοι τρίτων χωρών βρίσκουν καταφύγιο στον ξενώνα της PRAKSIS, όπου μπορούν πλέον να ονειρεύονται για το μέλλον τους
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ιράν από Αφγανούς γονείς, ο 17χρονος Μεχντί μετρά πια τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται στην Αθήνα. Φιλοξενείται πλέον στον ξενώνα Στέγασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS (+), που λειτουργεί από τις 13 Ιανουαρίου η Μη Κυβρνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) PRAKSIS, στην Κυψέλη.
«Στο Ιράν είχα μεγάλο πρόβλημα, κάποιος απειλούσε τη ζωή μου, δε μπορούσα να ζήσω άλλο εκεί. Προτίμησα να φύγω, αφού ούτε σχολείο μπορούσα να πάω στη χώρα αυτή ούτε να δουλέψω» λέει στα ΝΕΑ. Θυμάται ακόμη πως μόλις στα 13 του, όταν ολομόναχος άφηνε πίσω του το μακρινό Ιράν για να αναζητήσει αλλού την τύχη του, υποχρεώθηκε να δώσει 4.000 ευρώ σε άγνωστο άτομο από το Πακιστάν για να τον πάει στην Ευρώπη, πλην όμως εκείνος του έφαγε τα λεφτά. «Ξεκίνησα έτσι μόνος μου να φτάσω στη Γερμανία. Ηταν πάρα πολύ δύσκολο το ταξίδι μου. Χρειάστηκα 20 μέρες με κάθε μέσο, για να βρεθώ μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, από τον Εβρο».
Στην Πάτρα στην προσπάθειά του να περάσει αρχικά στην Ιταλία έμαθε για τις κοινωνικές δράσεις της PRAKSIS, πήγε και στα γραφεία της και ζήτησε να κάνει μαθήματα Ελληνικών. Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ τον έστειλαν τότε στον ξενώνα της στην Αθήνα. «Καλά είναι εδώ, όπως βλέπω τις πρώτες αυτές ημέρες. Τώρα έχω και φαγητό και μπάνιο και κρεβάτι, οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος. Από εδώ μπορώ να επικοινωνώ τηλεφωνικά με τους γονείς μου στο Ιράν. Εκανα και αίτηση για άσυλο και σύντομα θα μπορώ να πάω και σχολείο. Αργότερα θα ήθελα να βρω και δουλειά εδώ, στην Ελλάδα σκέφτομαι τη ζωή μου».
Η ζωή στον ξενώνα
Το ίδιο όνειρο μοιράζονται και τα άλλα παιδιά, γύρω στα 20 στην παρούσα φάση, που επίσης βρήκαν καταφύγιο στο ίδιο τριώροφο κτίριο στην καρδιά της Αθήνας. Ο ξενώνας αυτός, δυναμικότητας 40 ατόμων, απευθύνεται σε ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 7-17 ετών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ παιδιά από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιραν και Μπαγκλαντές. Ο μικρότερος είναι 9 χρονών, ενώ οι μεγαλύτεροι 17χρονοι Πακιστανοί και Αφγανοί. «Δεν πρόκειται για μετανάστες αλλά για υπηκόους τρίτων χωρών, αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα» λέει ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος του Δ.Σ. της PRAKSIS στα ΝΕΑ.
Στην ουσία τα παιδιά αυτά έρχονται να καταδείξουν ότι σε ετήσια βάση χιλιάδες αγόρια περνούν από την Ελλάδα με προορισμό άλλη ευρωπαϊκή χώρα Τα αγόρια αυτά μπορεί να έχουν φύγει από την πατρίδα τους γιατί οι γονείς τους βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και επιδιώκουν να τους βρουν εκεί. Μπορεί πάλι να έχουν παραπλανηθεί από επιτήδειους και να το έχουν σκάσει από τη χώρα τους, χωρίς να το ξέρουν οι γονείς τους ή και να έχουν απαχθεί από κυκλώματα τα οποία τα προορίζουν για σωματεμπορία.