Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν δημιουργικά στην επικείμενη συζήτηση του Μεταναστευτικού Κώδικα που εισάγεται την προσεχή εβδομάδα για επεξεργασία στη Βουλή, απηύθυνε πριν λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Όπως ανέφερε, με τον Μεταναστευτικό Κώδικα ενοποιούνται 20 νόμοι, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 Κανονιστικές Πράξεις και εκτός από την ενοποίηση της νομοθεσίας, το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και στο ζήτημα της ιθαγένειας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος, χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και είχαν χαρτιά μόνο για τη χώρα, να μπορούν πλέον να μεταναστεύσουν στην ΕΕ, καθώς η ανεργία στην Ελλάδα είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν τους βοηθά στην εξεύρεση εργασίας. Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε επίσης ότι με την «άδεια του επί μακρόν διαμένοντος», παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μετανάστες θα μπορούν να αποφασίζουν στα 18 τους χρόνια αν θα πάρουν την ιθαγένεια ή όχι. Ο Μεταναστευτικός Κώδικας μειώνει τη γραφειοκρατία και προβλέπει ότι τα απαιτούμενα ένσημα μειώνονται στα 50 ετησίως από 150 που είναι σήμερα, είπε επίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα είναι σήμερα 473.424, κατέχουν, δηλαδή, άδεια σε ισχύ. Από αυτούς οι 232.000 είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και με τον Μεταναστευτικό Κώδικα αναμένεται να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για περίπου 33.000 ακόμη μετανάστες από το σύνολο των 65.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Τα στοιχεία δόθηκαν και οι αναφορές στον Μεταναστευτικό Κώδικα έγιναν κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει πως «τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια πολιτική απομάκρυνσης και αποθάρρυνσης σε σχέση με τους μετανάστες υπηκόους τρίτων χωρών, ακόμη και για όσους έχουν νόμιμα χαρτιά και τις προϋποθέσεις να μένουν στην Ελλάδα».
«Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη εκκρεμεί ο νόμος για την ιθαγένεια», είπε ο κ. Βούτσης επικαλούμενος την παραδοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ότι έχει παραδώσει στην κυβέρνηση εδώ και περίπου έναν χρόνο το σχέδιο νόμου. Ακόμη ο κ. Βούτσης έκρινε πως «στην στρατηγική αυτή εντάσσεται και η επιβολή επί δικαίων και αδίκων, μεταναστών και ομογενών να μην ψηφίζουν στις εκλογές» και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί έξω με όσους κατέστησαν την Ελλάδα ανθρωποφύλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να πάνε σε χώρες εκτός κρίσεως.
Ειδικά για το ζήτημα της συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε πάντως να διατυπώσει την άποψη ότι ο περιορισμός θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. «Για την ψηφοφορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές των 10.800 συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν. Θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, σεβόμενοι βέβαια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα που δυσχεραίνουν και το έργο των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση υπηκόων τρίτων χωρών και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί επιμένει σε 15.000 απολύσεις αφού έχει πιαστεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο.
Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγοράκος, το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μην φύγει κανείς. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που θα φύγουν είναι όσοι είχαν πλαστά δικαιολογητικά ενώ, όπως τόνισε, αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται και για τους σχολικούς φύλακες. «Η νομιμότητα όπως έχει δηλώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτών που προσελήφθησαν στο Δημόσιο με το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Παυλόπουλου, πιθανόν να αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό θα πρέπει να το δούμε και άρα πρέπει να ψάξουμε τα χαρτιά όλων για να δούμε αν έχουν γίνει παρατυπίες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)