Το περασμένο καλοκαίρι ο καθηγητής Πανεπιστημίου και αντίπαλος της κινεζικής κυβέρνησης, Ilham Tohti ζήτησε από έναν φίλο του να ανεβάσει στο ίντερνετ μια επιστολή στην οποία εξηγούσε ότι αν πάει φυλακή δεν θα αυτοκτονήσει.
«Αν πεθάνω σε ένα άμεσο μέλλον, να ξέρετε ότι δεν πέθανα από ασθένεια και φυσικά δεν αυτοκτόνησα. Είμαι πατέρας και σύζυγος και η αυτοκτονία είναι μια πράξη που δεν σκέφτομαι» έγραφε.
Αυτή η δήλωση είχε σκοπό να αποθαρρύνει την αστυνομία να «τελειώσει» μαζί του και να βαφτίσει τη δολοφονία του ως «αυτοκτονία». Η επιστολή δημοσιεύτηκε από το Radio Free Asia, ένα μήνα μόλις μετά τη σύλληψη του 45χρονου Tohti, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε κινήσεις απόσχισης. Ο πανεπιστημιακός οδηγήθηκε σε ένα κέντρο ανάκρισης στο Urumqi, 3.000 χλμ από την κινεζική πρωτεύουσα.
Από τότε ένας μανδύας σιωπής έπεσε πάνω του. «Στην Κίνα οι ανεξήγητοι θάνατοι στις κινεζικές φυλακές είναι προβλήματα επαναλαμβανόμενα και πολύ σοβαρά» αναφέρει στην Liberation, εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch.
«Τα βασανιστήρια είναι συνήθης πρακτική για τους πολίτες που χαρακτηρίζονται «εχθροί του κράτους» συμπληρώνει ο ίδιος.
Η κρατική ασφάλεια της Κίνας δεν φορούσε ποτέ άσπρα γάντια. Αλλά τα πράγματα επιδεινώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και οι «αυτοκτονίες» στη φυλακή έχουν πολλαπλασιαστεί. Δεκάδες φυλακισμένοι επιλέγουν να δημοσιεύσουν επιστολές «μη πρόθεσης αυτοκτονίας» στο ίντερνετ, προκειμένου να προειδοποιήσουν για την τύχη τους.
Η τελευταία «αυτοκτονία» του πατέρα ενός κρατούμενου, ο οποίος υποτίθεται ότι έπεσε από το παράθυρό του στις 29 Ιανουαρίου, κινητοποίησε την κινεζική αντιπολίτευση. Μικρές ομάδες διαδήλωσαν στην πόλη Qufu και απαίτησαν να γίνει έρευνα για τον ύποπτο θάνατο του ανθρώπου. Η οικογένειά του κατηγορεί την αστυνομία ότι τον πέταξαν από το παράθυρο.
Η αστυνομία, στην πραγματικότητα, έψαχνε τον γιο του, Xue Mingkai και μη μπορώντας να τον εντοπίσει, έβαλε τους δύο γονείς του στην ονομαζόμενη «μαύρη φυλακή» της πόλης και προσπάθησαν με βασανιστήρια να τους πείσουν να βρουν τρόπο να παραδοθεί ο γιος τους. Οι δύο γονείς κατάφεραν να αποδράσουν και κατέφυγαν στο τοπικό δικαστήριο, ελπίζοντας ότι θα τύχουν κάποιας ευνοϊκής μεταχείρισης. Η αστυνομία τους συνέλαβε εκ νέου και τους έβαλε σε ξεχωριστά κελιά. Το ίδιο βράδυ, ο άντρας βρέθηκε νεκρός πηδώντας από το παράθυρο, όπως ενημέρωσαν οι αστυνομικές αρχές.
Διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν για την «αυτοκτονία» του Shen Yong συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με τη σειρά τους στη φυλακή. Η πιο εμβληματική περίπτωση παραμένει η «αυτοκτονία» ενός συνδικαλιστή στην επαρχία Hunan Li Wangyang, τον Ιούνιο 2012. Ο κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος στα σίδερα του παραθύρου του νοσοκομείου όπου εκρατείτο. Οι αρχές έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ενώ η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένειά του δείχνει τον άνθρωπο να πατάει καλά τα πόδια του στο δάπεδο, άρα πώς μπόρεσε να κρεμαστεί;
Στο Χονγκ Κονγκ, το μόνο μέρος της Κίνας όπου επιτρέπονται οι διαδηλώσεις, έγιναν ογκώδεις συγκεντρώσεις για την αυτοκτονία του συνδικαλιστή, ωστόσο οι φίλοι και οι συγγενείς του νεκρού συνελήφθησαν.
Από την διαδήλωση για τον νεκρό συνδικαλιστή: