Με λίγη σόγια, φασκόμηλο αποξηραμένο, σχεδόν ωμό στη μέση: έτσι λάτρευε να τρώει τα μπιφτέκια του στα μπέργκερ, ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουέι. Η συνταγή του έγινε, χθες, γνωστή σε όλον τον κόσμο, καθώς ψηφοποιήθηκε από την Προεδρική Βιβλιοθήκη Τζον Φ Κένεντι.
Αγαπούσε το φαγητό, κυρίως το κινέζικο, μαγείρευε και περνούσε στο έργο του την αίσθηση και τους συμβολισμούς του φαγητού. Στο περίφημο βιβλίο του «Μια κινητή γιορτή» έγραφε «Φάγαμε καλά και φτηνά, ήπιαμε καλά και φθηνά, κοιμηθήκαμε καλά και ζεστά και αγαπηθήκαμε». Τώρα, όλοι μπορούμε να γευτούμε το αγαπημένο φαγητό του Χέμινγουεϊ, ακριβώς, όπως το ετοίμαζε ο ίδιος και η γυναίκα του Μέρι.
Η Μέρι τη δημοσίευσε το 1966 σε μία «εγκυκλοπαίδεια μαγειρικής». Η συνταγή, μαζί με επιστολές και αναμνηστικά, μεταφέρθηκαν από την Κούβα στις ΗΠΑ, μετά το θάνατο του συγγραφέα, χάρη σε προσωπική παρέμβαση του Τζον Κένεντι, σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον.
Τα υλικά της θρυλικής συνταγής είναι τα ακόλουθα:
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
Μία γεμάτη κουταλιά Indian relish (σάλτσα αγγουριού και λάχανου)
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
1 κουταλάκι φασκόμηλο αποξηραμένο
Μισό κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών (ελάχιστα από το καθένα: κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αποξηραμένα φύλλα δάφνης)
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 αυγό χτυπημένο σε ένα μπολ με πιρούνι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Περίπου 1/3 της κούπας κόκκινο ή λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι,
Ελαιόλαδο για το τηγάνι.