Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Κάτω Βουλή της Ινδίας με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου ομόσπονδου κρατιδίου. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και μέσα σε λίγα λεπτά τα μέλη της Λοκ Σάμπα ήρθαν στα χέρια. Ενας εκ των βουλευτών εκσφενδόνισε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά των πολιτικών του αντιπάλων, ενώ τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο όταν ένας άλλος συνάδελφός του χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας.
Όλα άρχισαν όταν η κυβέρνηση κατέθεσε προς συζήτηση και ψήφιση σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του κρατιδίου Τελανγκάνα, το οποίο θα προκύψει από την διαίρεση του νότιου ομόσπονδου κρατιδίου Άντρα Πραντές.
Η αντίδραση ήταν άμεση και δυναμική. Βουλευτές που τάσσονταν κατά του νομοσχεδίου ξεδίπλωσαν πανό διαμαρτυρίας κι άρχισαν να κραυγάζουν συνθήματα μέσα στην αίθουσα. Τα επεισόδια γενικεύθηκαν με συμπλοκές βουλευτών και «μάχες» σώμα με σώμα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ο βουλευτής Λαγκανταπάτι Ρατζαγκοπάλ ψέκασε τους αντιπάλους του με σπρέι πιπεριού, με αποτέλεσμα τρεις εξ αυτών να να αισθανθούν δύσπνοια και να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Κατά άλλες πληροφορίες κάποιος από τους βουλευτές φέρεται να τράβηξε μαχαίρι , ωστόσο το μέλος του τοπικού κόμματος, Τελούγκου Ντισάμ, το διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που κρατούσε ήταν ένα μικρόφωνο.
Η πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μέιρα Κουμάρ είπε ότι τα γεγονότα μέσα στη Λοκ Σάμπα «κηλιδώνουν την δημοκρατία» στην Ινδία και διέκοψε όλες τις εργασίες της Βουλής για το υπόλοιπο της ημέρας.
«Μου προκαλεί αναστάτωση αυτό που συνέβη. Μας ντρόπιασε. Η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία χαίρει θαυμασμού σε όλο τον κόσμο. Αυτό που συνέβη σήμερα την κηλιδώνει», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, η πρόεδρος Κουμάρ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει διαδικασίες για την αποπομπή από το Σώμα 12 μελών του από το κρατίδιο Άντρα Πραντές.
Το νέο κρατίδιο Τελανγκάνα θα έχει 10 βόρειες περιφέρειες, ενώ 13 νότιες και παράκτιες περιφέρειες θα σχηματίσουν το κρατίδιο Σιμάντρα. Ωστόσο τα μέλη της βουλής από αυτές τις τελευταίες περιοχές αντιτίθενται στα σχέδια να κατατμηθεί το κρατίδιο Άντρα Πραντές.
Το κίνημα για το αυτόνομο ομόσπονδο κρατίδιο του Τελανγκάνα χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια και προκαλεί βίαιες αντιδράσεις και συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και όσων αντιτίθενται στην κατάτμηση του Άντρα Πραντές.
Η κυβέρνηση της Ινδίας επιδίωκε να περάσει το νομοσχέδιο για την δημιουργία του νέου κρατιδίου πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Μάιο.