Πάλι από την αρχή -Δεν τα βρίσκουν Στουρνάρας - ΠΑΣΟΚ για τα φορολογικά πρόστιμα - iefimerida.gr

Πάλι από την αρχή -Δεν τα βρίσκουν Στουρνάρας - ΠΑΣΟΚ για τα φορολογικά πρόστιμα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από μηδενική βάση ζητάνε ουσιαστικά στη Χαριλάου Τρικούπη να στηθεί το πλαίσιο για τα φορολογικά πρόστιμα και είναι ενδεικτικό ότι χαρακτηρίζονται «απολύτως άστοχες» οι ισχύουσες διατάξεις, πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στους σχετικούς νόμους. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Φόρου Υπεραξίας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών ζήτησαν και την αλλαγή των προ πολλού ψηφισμένων επίμαχων διατάξεων και την υιοθέτηση ενός Φόρου 7% στο τίμημα που θα επιβαρύνει- υποτίθεται- τον πωλητή. Διάσταση απόψεων υπάρχει και όσον αφορά στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη έρχεται πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα.Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους αγρότες, το ΠΑΣΟΚ ζητάει από τον Γ. Στουρνάρα:

1. Ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για ακαθάριστο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.
2. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος να καθοριστεί μόνιμα στο ½ του ορίου, και όχι για ένα έτος, δηλαδή στο 27,5%, λόγω των αυξομειώσεων της αγροτικής παραγωγής και της εξάρτησης της από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και του γεγονότος ότι η παραγωγή μπορεί να είναι και χρόνο παρά χρόνο, κ.λ.π.. Η ρύθμιση αυτή είναι πιο κοντά στη γεωργική παραγωγή
3. Ο φόρος επιτηδεύματος ήδη με τις τρέχουσες διατάξεις αφορά την εμπορική δραστηριότητα και ελεύθερους επαγγελματίες. Σαφώς δεν περιλαμβάνει και ούτε μελλοντικά δεν πρέπει να περιλάβει την γεωργική - κτηνοτροφική ή αλιευτική δραστηριότητα οι οποίες είναι παραγωγικές και όχι εμπορικές δραστηριότητες
4. Για τους συνταξιούχους αγρότες και για την σύνταξη που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ που παραμένουν στην παραγωγή δεν τίθεται θέμα αναστολής καταβολής σύνταξης τους, καθώς ήδη με τις τρέχουσες διατάξεις αυτό θα ίσχυε για σύνταξη μεγαλύτερη των 1580 ευρώ.
5. Η καταβολή προς ΕΛΓΑ αποτελεί επαγγελματική δαπάνη ασφάλισης της παραγωγής και για το λόγο αυτό θα αφαιρείται από τα ακαθάριστα έσοδα της εκμετάλλευσης, όπως και κάθε άλλη δαπάνη προς τρίτους (ενέργεια, ΓΟΕΒ για τα τέλη άρδευσης κλπ)
6. Η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων να είναι ετήσια και για τα έσοδα και για τα έξοδα
7. Όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων), το ΦΠΑ να αποδίδουν οι τρίτοι που πουλάνε για λογαριασμό τους. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα συνεχίσουν το υπάρχον σύστημα στους οποίους ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στο τέλος του χρόνου με βάση τον κατ' αποκοπή συντελεστή
8. Υπάρχει καθυστέρηση από το Υπ. Οικονομικών στην έκδοση διευκρινιστικών εγκύκλιων που αφορούν συντελεστές αποσβέσεων και διαχείρισης αποθεμάτων για τον αγροτικό , κτηνοτροφικό τομέα , όπως και για τον τομέα της αλιείας .
9. Πρέπει άμεσα από το Υπ. Οικονομιών να γίνει η έκδοση κάθε ερμηνευτικής διάταξης που επιλύει κάθε εκκρεμότητα σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων όπου θα λαμβάνει υπόψη την μεταβατικότητα της χρονιάς του 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ