Στους ταχύτατους ρυθμούς εξάπλωσης ενός -δυνάμει- επικίνδυνου και επώδυνου ιού που είχε εντοπιστεί σε περιοχές της ανατολικής Ασίας και τώρα πλήττει τα νησιά της ανατολικής Καραϊβικής, σχεδόν στην... άλλη άκρη του κόσμου, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times.
O ιός «Chikungunya» (συγγενής του Δάγγειου ή Κίτρινου Πυρετού) μεταδίδεται στους ανθρώπους από το δήγμα του κώνωπος Aedes aegypti. Η νόσος είναι ενδημική στις τροπικές περιοχές και αποτελεί βασικό πρόβλημα υγείας στην Νοτιανατολική Ασία
Πριν από την αιφνίδια απαρχή του πυρετού, των μυαλγιών, των αρθραλγιών, των πονοκεφάλων και του κοιλιακού πόνου, προηγείται μια περίοδος επώασης 5 έως 7 ημερών, ενώ μετά από τρεις ημέρες, πιθανόν, να εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς πρόβλημα. Περίπου το 5% των ασθενών εμφανίζουν αιμορραγία στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες, μαζί με βαριά ουδετεροπενία και θρομβοκυτταροπενία (δάγγειος αιμορραγικός πυρετός). Η συγκεκριμένη ασθένεια, συνήθως, προσβάλλει τα παιδιά και σε μεγάλο βαθμό είναι θανάσιμη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που η νόσος κάνει την εμφάνισή της στο δυτικό ημισφαίριο και μέχρι στιγμής έχει προσβάλλει περίπου 3.700 άνθρωποι.
Τέτοιες «μετοικήσεις» ιών αποτελούν σημαντικές εξελίξεις για τους ειδικούς επιδημιολόγους, καθώς επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο υγειολογικό χάρτη.