Σάλο προκαλεί η ευρεία αποδοχή των Βέλγων πολιτών στον υπό επεξεργασία νόμο για την επέκταση της ευθανασίας και στα παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.
Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη. Ο ισχύων νόμος θέτει όριο την ηλικία των 12 (με προϋπόθεση τη συναίνεση των γονέων). Με νομοσχέδιο όμως το οποίο ήδη συζητείται στη βελγική Βουλή, το όριο αυτό καταργείται. Παράλληλα όμως τίθενται και νέες προϋποθέσεις καθώς πέραν της συναίνεσης των γονέων, θα πρέπει να διαπιστωθεί από ψυχίατρο ή ψυχολόγο «σαφής ικανότητα διάκρισης» από την πλευρά του παιδιού.
Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ήδη πάρει από τον περασμένο Δεκέμβριο την έγκριση της Γερουσίας, με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά. Η ψηφοφορία για την τελική έγκρισή του είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Βέλγων -ποσοστό 75%- δηλώνει υπέρ του πρωτοφανούς νόμου. Όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοί του, η επέκταση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αφορά όσα παιδιά βρίσκονται στο έσχατο σημείο. «Δεν μιλάμε για παιδιά που τους μένουν μήνες ή χρόνια, αλλά για παιδιά που η ζωή τους έχει ήδη τελειώσει και χρειάζονται ένα αξιοπρεπές τέλος», εξήγησε ο Χέρλαντ βαν Μπέρλερ, επικεφαλής της εντατικής μονάδας στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βρυξελλών.
Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται η Εκκλησία, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή κατά της ψήφισής του. «Εάν πας σε τρεις ψυχιάτρους, πάντα στο τέλος ένας θα εγκρίνει την ευθανασία», σχολίασε ένας από τους διαδηλωτές, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις δικλείδες ασφαλείας στο υπό συζήτηση πλαίσιο.