Γιατί κλαίμε: Πόσα είδη δακρύων παράγει ο οργανισμός και σε τι εξυπηρετούν [βίντεο] - iefimerida.gr

Γιατί κλαίμε: Πόσα είδη δακρύων παράγει ο οργανισμός και σε τι εξυπηρετούν [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακούμε συχνά όρους όπως «κροκοδείλια δάκρυα» ή «δάκρυα χαράς», όμως, ελάχιστοι γνωρίζουν κατά πόσο αυτές οι έννοιες είναι μεταφορικές ή όχι. Ομάδα επιστημόνων, κατηγοροποίησε τα είδη δακρύων και εξηγεί πώς και γιατί κλαίμε.

Συγκεκριμένα, ο Χανκ από την ομάδα SciShow, εξηγεί ότι οι άνθρωποι δακρύζουν για πολλούς και διάφορους λόγους (όπως όταν χασμουριόμαστε, ή καθαρίζουμε κρεμμύδια) όμως στην πραγματικότητα, ο οργανισμός μας παράγει μόνο τρία διαφορετικά είδη δακρύων.

Σε πρώτη φάση, τα «βασικά δάκρυα» παράγονται για να βοηθούν στην κίνηση του ματιού, λιπαίνοντας τον βολβό. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα «συναισθηματικά δάκρυα» που λειτουργούν ως καταπραϋντικό του οργανισμού, προκειμένου να εκτονώσει την έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η τελευταία κατηγορία είναι τα ανακλαστικά δάκρυα: λειτουργούν ως «καθαριστικό» για οτιδήποτε μπορεί να μολύνει το μάτι, όπως σκουπιδάκια ή αναθυμιάσεις από κρεμμύδι ή χημικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα δάκρυα -ουσιαστικά- είναι «αμυντική αντίδραση» του οργανισμού μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κλάμα Οργανισμός λειτουργία δάκρυα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ