Όσοι ονειρεύονται να απολαύσουν την πανσέληνο του Αυγούστου δίπλα στους κίονες του Παρθενώνα ή στο πανέμορφο Σούνιο, καλύτερα να το ξεχάσουν, αφού το υπουργείο πολιτισμού ανακοίνωσε ότι φέτος η Ακρόπολη και το Σούνιο δεν θα «ξενυχτήσουν» την αυγουστιάτικη βραδιά με το μεγάλο φεγγάρι.
Η φετινή πανσέληνος της 13ης Αυγούστου θα έχει ανοιχτούς μόνο 75 αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θυμίζουμε ότι πέρσι ήταν 81 και πρόπερσι 90. Δηλαδή κάθε πέρσι και καλύτερα. Το σημαντικότερο είναι πως το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για την πανσέληνο του Αυγούστου στην Αττική δεν περιλαμβάνει δρώμενα στην Ακρόπολη, που όλες τις προηγούμενες χρονιές αποτελούσε βασικό πόλο έλξης για τους αθηναίους που είχαν ξεμείνει στην πόλη χωρίς άδεια, αλλά κυρίως για τους τουρίστες που «εξτασιάζονταν» από την μοναδική εμπειρία και το θέαμα.
Φέτος το υπουργείο ανακοίνωσε πως η Ακρόπολη δεν θα ανοίξει για λόγους ασφαλείας του κοινού, αφού ο γερανός που έχει στηθεί για αναστηλωτικές εργασίες του Παρθενώνα έχει περιορίσει αρκετά τον επισκέψιμο χώρο.
Ωστόσο θα γίνει συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στη Διονυσίου Αεροπαγίτου (μπροστά στην Ρωμαϊκή Δεξαμενή).
Παράλληλα στην αυλή του Ιλίον Μέλαθρον στην Πανεπιστήμιου το συγκρότημα Κέλσος θα μας ταξιδέψει με μουσικές των 16ου και 18ου αιώνα. Επίσης μουσικές εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλα σημεία της Αττικής όπως στο Αμφιαράειο Ωρωπού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και το Ολυμπιείο
Στην υπόλοιπη χώρα ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις των Trio Mozarteum (Αρχαία Κόρινθος), Altenberg Trio (Αρχαία Νεμέα) και Minetti Quartett (Αρχαία Σικυώνα), ενώ την παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη θα απολαύσουν οι θεατές στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας.
Εκδηλώσεις θα γίνουν και στα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Χαιρωνείας, Πατρών, Σπάρτης, Βόλου και Αλμυρού, αλλά και στα Βυζαντινά Μουσεία Φθιώτιδας (Υπάτη) και Βέροιας.
Συναυλίες, προβολές και δρώμενα θα διοργανωθούν στους αρχαιολογικούς χώρους Φούρκας Σκύρου, Νέας Πλευρώνας , Στράτου, Υρίων Νάξου, Ηραίου Σάμου, Λατούς (παραμονή πανσελήνου), Γουρνιών, Μαλίων, Πέλλας, Έδεσσας, Καλής Βρύσης, Δίου, Ν. Αγχιάλου, Αβδήρων, Ζώνης , Θέρμης Λέσβου (προπαραμονή Πανσελήνου), Ψαρών, Μέσων Λέσβου, Εμποριού και Αζώρου.
Το φεγγάρι μετά μουσικής θα απολαύσετε και στα κάστρα Καράμπαμπα, Ναυπάκτου, Σκήτης Δήμου Μελίβοιας , Τρικάλων, Φαναρίου, Χώρας Κυθήρων, Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) Μυτιλήνης, Χίου (κτήριο «Σκοτεινής φυλακής» με προβολή ταινιών ), Άρτας και Δήλου (την επομένη της πανσελήνου με συναυλία του Νίκου Κυπουργού).
Επίσης παράσταση Λόρκα με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα δωθεί στην Αρχαία Δωδώνη, ενώ μουσικές εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλα γνωστά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το Παλαμήδι στο Ναύπλιο, η Έπαυλη Ηρώδου του Αττικού, η Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου, ο Μυστράς, το Νεκρομαντείο, ο Πύργος Ραγίου, η Ελέα Παραμυθιάς, η Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών, η Ακρόπολη Πρόερνας, το Βυζαντινό κάστρο, η Τοξωτή γέφυρα Πορταϊκού, η Αρχαία Αγορά Θάσου, το Επταπύργιο, το Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης , η Πολιόχνη Λήμνου
Εντυπωσιακό θα είναι το θέαμα στο Σπήλαιο «Μούτα» της Θεόπετρας Τρικάλων αλλά και στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής
Τέλος μουσικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις αυλές του Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου (αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι) και του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής