«Οδεύουμε σε συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013», δήλωσε πριν από λίγο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τα στοιχεία του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου που «πέφτουν» στον περσινό Προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να ανατρέπουν την εικόνα. Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι «το μείζον στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα είναι το πόσο μεταφέρεται στο 2014 (carry over) η επίδοση του 2013», δηλαδή το κατά πόσο επηρεάζει το δημοσιονομικό «κενό» της φετινής χρονιάς άρα και το κατά πόσο απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει «κενό» και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν» υπογράμμισε το ίδιο στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι η βασική διαφορά με τη Τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι το δημοσιονομικό, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις διαβουλεύσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Με φόντο τις δηκτικές δηλώσεις του επικεφαλής της EUROSTAT για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ο Χ. Σταϊκούρας επέμεινε στο ότι αυτό θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι ο υπολογισμός του είναι πολύ πιο αυστηρός από τους κανόνες της EUROSTAT, αφού υπολογίζεται με βάση τη συμφωνία με τη Τρόικα. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι εάν συνυπολογιστούν τα οφέλη από την απόδοση των κερδών του Ευρωσυστήματος (SMPs), η αναδρομική μείωση επιτοκίων αλλά και η επίπτωση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 3,9 δις ευρώ.
Όσον αφορά στα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας αποδεικνύει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι συνεχίζουν να επιτυγχάνονται