Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, η Τουρκία έκανε ένα μεγάλο βήμα στην αλλαγή της ναυτικής ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανάθεση κατασκευής ενός πολλαπλού χρήσεων ελικοπτεροφόρου πλοίου που μπορεί να λειτουργήσει και ως αεροπλανοφόρο ενδεχομένως, παρέχοντας στην Τουρκία μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα ελέγχου της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε σε κύριο άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post.
Το νέο αποβατικό ελικοπτεροφόρο ( LHD ), θα κοστίσει μεταξύ μισού έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και θα παρέχει στην Άγκυρα την επιθυμητή δυναμική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν, συνεχίζει το ισραηλινό δημοσίευμα.
Σχετικά με τις διπλωματικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις αυτής της εξέλιξης, εκτενές δημοσίευμα του Ευριπίδη Τσακιρίδη στον ελληνικό ιστότοπο e-amyna.com, αναφέρει:
«Η μελλοντική απόκτηση ελικοπτεροφόρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσει την διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, γεγονός που αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, η εξισορρόπηση της οποίας θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. (Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι με τον όρο εξισορρόπηση ΔΕΝ εννοείται η απόκτηση αντίστοιχης πλατφόρμας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις). Το ελικοπτεροφόρο δεν αποτελεί σημαντική αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας δυνατότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να εκτελέσουν επιθετικές επιχειρήσεις εντός του ελληνικού εδάφους. Αντιθέτως, το σκάφος αυτό δίνει την δυνατότητα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να παίξουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική νατοϊκή αποβατική επιχείρηση, ειδικά εντός της λεκάνης της Μεσογείου. Ως εκ τούτου και αν θεωρήσουμε δεδομένες την αστάθεια στην Μεσόγειο για την επόμενη δεκαετία, την μείωση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών και την στροφή των ΗΠΑ προς την Ανατολική Ασία, η απόκτηση ελικοπτεροφόρου αυξάνει την διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας, δηλαδή της δίνει την δυνατότητα να ζητήσει ανταλλάγματα για την συμμετοχή της σε Συμμαχικές επιχειρήσεις, πιθανώς εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων».