«Γνωρίζουμε ότι η επόμενη περίοδος, ειδικά ο χειμώνας που έρχεται 2011 - 2012 θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ανεργία» τόνισε μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση της Εκθεσης του ΟΟΣΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι «με τα λεγόμενα του επιβεβαιώνει αυτό που εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, παράλληλα όμως έχουμε μία καινούρια προοπτική που δημιουργεί ελπίδα για τα αποτελέσματα της επόμενης ημέρας. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση».
Στη συνέχεια ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε μία «από τις μεγάλες» όπως είπε «αλλαγές που έγινε, μετά από είκοσι χρόνια, μόλις το 2010 και αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Οποτε άνοιξε η συζήτηση για το μεγάλο αυτό θέμα έκλεισε με ένα τρόπο θα έλεγε κανείς όχι αποτελεσματικό.
Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας και έχουμε βάλει στέρεες βάσεις έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο όχι μόνο για τις σημερινές γενιές άλλα και για τις επόμενες. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση όμως συνεχίζεται γιατί η ολοκλήρωση της συνεπάγεται συνεχή παρακολούθηση έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι πόροι αλλά και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων».
«Πρέπει να κάνουμε πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε όμως ότι με την βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, και συνέχισε.
«Το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί θα τηρηθεί στο απόλυτο. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε το θέμα των επικουρικών ταμείων. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες για το 95% του ασφαλιστικού πληθυσμού, προκειμένου το Σεπτέμβριο, έχοντας πλήρη εικόνα, να αναλάβουμε την νομοθετική πρωτοβουλία που θα καταστήσει τα επικουρικά ταμεία βιώσιμα.
Παράλληλα, πρόκειται να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται το σύστημα στον τομέα των αναπηρικών συντάξεων, έτσι ώστε να εξετάζονται και να πιστοποιούνται τα άτομα με αναπηρία από ένα ενιαίο κέντρο. Σε συνδυασμό με το ενιαίο κέντρο για τον έλεγχο των συντάξεων, το οποίο λειτουργεί εδώ και 10 μήνες, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλει δραστικά στον εξορθολογισμό του τομέα αυτού.
Επίσης, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για να παραδώσουμε τις μελέτες και για τη κύρια και για την επικουρική ασφάλιση έτσι ώστε να αξιολογηθούν από το Eurogroup μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Φαίνεται όμως ήδη από τις μελέτες που έχουμε σήμερα ότι ο στόχος να συγκρατήσουμε την αύξηση της δαπάνης κάτω από 2,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2060 είναι στόχος που μπορούμε να πετύχουμε».
Θυμίζουμε ότι σήμερα θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για τα θέματα της ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα ενημερώσει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους συναδέλφους του για τη δυνατότητα που θα δοθεί σίγουρα σε 55.000 ανέργους για απασχόληση με 5μηνες συμβάσεις σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο αριθμός τους ενδέχεται να ανέβει έως τους 70.000, ο μηνιαίος μισθός τους θα είναι 625 ευρώ και θα υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ώς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Εκτός από το πρόγραμμα για τους ανέργους, η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μέσω της επιδότησης των επιχειρήσεων.
Τέλος στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν όλες οι «εκκρεμότητες» που πρέπει να αντιμετωπίσει το σύνολο των μελών του υπουργικού Συμβουλίου μέσα στον Αύγουστο, όπως η πορεία των εσόδων, των αποκρατικοποιήσεων, της απορρόφησης του ΕΣΠΑ καθώς και η έλευση από το τέλος Αυγούστου του κλιμακίου της Τρόικας για εκτεταμένους ελέγχους