Σταϊκούρας: Υψηλότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Υψηλότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προαναγγέλλοντας το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο».

Επιπλέον, κριτική στο περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής άσκησε ο Χ. Σταϊκούρας, τονίζοντας πως η αντιπολίτευση βιάζεται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα κάθε έκθεσης του Γραφείου «χωρίς καν να έχουν διαβάσει το περιεχόμενο των Εκθέσεων».

Επίσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του epikaira.gr, επεσήμανε τα αποτελέσματα των ευνοϊκών εξελίξεων, τα οποία, καθώς είπε, άρχισαν να διαφαίνονται και στην πραγματική οικονομία:

1ον. Η παραγωγή στη μεταποίηση τείνει να σταθεροποιηθεί. Οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες και ο δείκτης προμηθειών, σταδιακά, ανακάμπτουν, τροφοδοτούμενες, κυρίως, από το εξωτερικό. Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε βελτίωση. Επίσης, θετική πορεία, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ακολουθεί η αγορά αυτοκινήτων. Ενώ ο όγκος του λιανεμπορίου αυξήθηκε, για πρώτη φορά, την τελευταία 4ετία.

2ον. Η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν και οι Εκθέσεις του Γραφείου, παρατηρείται αύξηση της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

3ον. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί. Ο σχετικός δείκτης έχει φτάσει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα ανήλθε στις 92,6 μονάδες, ενώ το Μάιο του 2010 ήταν στις 69,8 μονάδες και τον Ιούνιο του 2012 στις 77,3 μονάδες.

4ον. Ο «δείκτης φόβου» του ΚΕΠΕ, ο οποίος παρουσιάστηκε πρόσφατα σε σχετική μελέτη, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Πρόκειται για ένα βαρόμετρο της ψυχολογίας των επενδυτών, το οποίο επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην οικονομία τους τελευταίους 20 μήνες.

5ον. Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων έχει σημαντικά μειωθεί, και διαμορφώνεται σε προ Μνημονίου επίπεδα.

6ον. Οι καταθέσεις, σταδιακά, επιστρέφουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ