Καμία αλλαγή στο σχεδιασμό τους δεν έχουν κάνει, μέχρι τώρα, τα 32 ζευγάρια από τη Μεγάλη Βρετανία, που έχουν κανονίσει να παντρευτούν στην Κεφαλονιά το ερχόμενο καλοκαίρι.
Οπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ντόνα Ο'Λίρι που ασχολείται με τη διοργάνωση τουριστικών κοινωνικών εκδηλώσεων στο νησί και ειδικότερα με γάμους Βρετανών, εκτός του ότι κανένα από τα 32 ζευγάρι δεν δείχνει να... πτοήθηκε από τους σεισμούς, ένα ακόμη ανέθεσε προχθές στην Ντόνα, την προετοιμασία του γάμου τους για τον Ιούλιο.
«Ο σεισμός έγινε και εμείς προχωράμε. Έχουμε ακόμη ήλιο» επισημαίνει με χαμόγελο η κυρία Ο'Λίρι η οποία είναι και εκπρόσωπος της βρετανικής παροικίας στην Κεφαλονιά, για την αντίδραση των Αγγλων που ζουν στο νησί, μετά τον σεισμό.
Με ιδιαίτερη ψυχραιμία, οι Βρετανοί σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι ο σεισμός δεν επηρέασε την καθημερινότητα και τα συναισθήματα τους, λένε ότι ετοιμάζονται «να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και το καρναβάλι, με χορό και κεφαλλονίτικο κρασί».
Σημειώνεται ότι στην Κεφαλονιά, έχουν επιλέξει να ζήσουν 1000 περίπου Βρετανοί πολίτες. Οταν πριν από πολλά χρόνια την γνώρισαν μέσα από τις διακοπές τους, αγάπησαν τον τόπο και αγόρασαν ή νοίκιασαν σπίτι στο νησί. «Γνωρίζαμε ότι το νησί έχει σεισμούς. Είχε, έχει και θα έχει, το ξέραμε δεν μας ενοχλεί. Είναι ωραίο να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις τη θάλασσα, το βουνό, τη φύση» προσθέτει η κ. Ο'Λίρι.
Μάλιστα επισημαίνει, πως δεν νιώθουν κάποιο φόβο, διότι τα σπίτια είναι θωρακισμένα και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν θύματα. Ο Μπάρι Χέιτον, την τελευταία δεκαετία μένει στο Λιβάδι, σε δικό του σπίτι, το οποίο όμως κρίθηκε προσωρινά μη κατοικήσιμο, μετά τον δεύτερο σεισμό. Παρόλα αυτά ο Μπέρι, δεν έχασε την καλή του διάθεση, γιατί βρήκε καταφύγιο μαζί με τον σκύλο του, στο καφενείο του χωριού. Εκεί βρίσκει κάθε μέρα, ζεστασιά, φαγητό και ύπνο. Όπως μας είπε, οι Κεφαλλονίτες είναι φιλόξενοι, νιώθει την αγάπη τους και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από το νησί.
«Στον μεγάλο σεισμό του 1953, ήρθαν στην Κεφαλονιά για βοήθεια πολεμικά βρετανικά πλοία με στρατιώτες οι οποίοι είχαν προσφέρει στους πολίτες». Σήμερα, όπως λέει η εκπρόσωπος της βρετανικής παροικίας, οι Κεφαλλονίτες βοηθάνε εμάς.