Συνεχίζεται η καχυποψία της Τρόικα για τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα - iefimerida.gr

Συνεχίζεται η καχυποψία της Τρόικα για τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα

Συνεχίζεται η καχυποψία της Τρόικα για τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για το
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με καχυποψία αντιμετωπίζει τα στοιχεία της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα η Τρόικα, καθώς σύμφωνα με αυτά, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, προκαλώντας ερωτηματικά.Στέλεχος της Τρόικα αναγνωρίζει ότι εάν τα στοιχεία της κυβέρνησης -που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμαπολύ υψηλότερο των 1,5 δις. ευρώ- επιβεβαιωθούν, τότε δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2014 ή τουλάχιστον λήψης σκληρών μέτρων για την κάλυψή του. Υπάρχουν, όμως, κάποια στοιχεία που πρέπει να εξετασθούν σε βάθος. Οπως εξηγεί, το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέλαβαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κυρίως στο πλεόνασμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Και οι δύο αυτοί τομείς της λεγόμενης Γενικής Κυβέρνησης, τα στοιχεία των οποίων είναι συνήθως τα πιο προβληματικά από άποψη αξιοπιστίας, εμφανίζουν, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο, μεγάλη βελτίωση των εσόδων τους και συγκράτηση των δαπανών.

Αυτό προκαλεί ερωτηματικά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπιζαν ταμειακά προβλήματα. Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν εάν τα έσοδα είναι επαναλαμβανόμενα και υποδηλώνουν μόνιμη βελτίωση των εισπράξεων. Επίσης, διερευνούν εάν η συγκράτηση των δαπανών είναι διατηρήσιμη και δεν οφείλεται σε αναβολή εξοφλησης υποχρεώσεων. Οι υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί παραστατικά και έχουν βεβαιωθεί, ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφληθεί, καταγράφονται στο έλλειμμα. Εάν, όμως, δεν έχουν βεβαιωθεί δεν υπολογίζονται.

Λόγω του κακού παρελθόντος της Ελλάδας στη δημιουργική λογιστική, η καχυποψία είναι ισχυρή και τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις και είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστο που θα κλείσει το πλεόνασμα. «Εχει πολύ δρόμο ακόμη» λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Παρ' όλα αυτά απορρίπτει τις αιτιάσεις για δημιουργική λογιστική των δημοσιονομικών στοιχείων. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και μια προσωπική κόντρα μεταξύ των στελεχών των δύο πλευρών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας υπενθύμισε την Παρασκευή ότι τον Σεπτέμβριο η τρόικα εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 ήταν 2,9 δις. ευρώ, κάτι που σήμερα, με βάση τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2013, καταρρίπτεται. Από την άλλη, η ίδια πηγή της τρόικας υπενθυμίζει ότι τότε και το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης μόλις των 400 – 500 εκατ. ευρώ.

«Από τα τέλη του 2012 λέγαμε στην τρόικα ότι τα μέτρα που ζητούσαν να πάρουμε το 2013 ήταν πολλά, αλλά επέμεναν. Τότε, λόγω των αποκλίσεων των προηγούμενων ετών, δεν μπορούσαμε να τους πείσουμε. Εφαρμόσαμε όσα είχαν συμφωνηθεί ή ισοδύναμα και ιδού το αποτέλεσμα» απαντά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Πάντως, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επανέλαβε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει τα μεγέθη που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2014, δηλαδή ότι θα είναι 812 εκατ. ευρώ -όπως το μετράει η τρόικα- και 3,9 δις. ευρώ, όπως το μετράει η Eurostat.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ