Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα καταπιεί τον δικό μας: Το μεγάλο «ψάρι» τρώει το μικρό και στο διάστημα - iefimerida.gr

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα καταπιεί τον δικό μας: Το μεγάλο «ψάρι» τρώει το μικρό και στο διάστημα

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα καταπιεί τον δικό μας: Το μεγάλο «ψάρι» τρώει το μι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως φαίνεται, ο νόμος του δυνατότερου ισχύει ακόμα και στο διάστημα. Οπως αποκαλύπτουν ερευνητές του Ευγενίδειου πλανηταρίου, ο γαλαξίας μας «milky way», καταπίνει μικρότερους γαλαξίες στο πέρασμα του, ωστόσο στο μέλλον θα γίνει και ο ίδιος «γεύμα» για τον γιγάντιο γαλαξία της Ανδρομέδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σφαιροειδής γαλαξίας νάνος Sagittarius dwarf, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1994 και βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη, ενώ απέχει 65.000-70.000 χιλιάδες έτη φωτός από μας.

Τον συγκεκριμένο γαλαξία, πρόκειται να καταβροχθίσει ο Milky way, όπως αναφέρει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος. Ωστόσο με τον ίδιο κανόνα, και ο δικός μας γαλαξίας στο μέλλον, θα γίνει «τροφή» για το μεγαλύτερο σπειροειδή γαλαξία Μ31 γνωστό και ως γαλαξία της Ανδρομέδας, που απέχει 2,2 εκατομμύρια έτη φωτός από το δικό μας.

Οπως εξηγεί η αστροφυσικός, Ελένη Χατζηχρήστου, ο γαλαξίας μας πλησιάζει το γειτονικό τής Ανδρομέδας με 450.000 χιλιομέτρων την ώρα: «Κάποια μέρα θα έχουν πλησιάσει τόσο, που θα είναι πια αδύνατο να αποφύγουν την καταστροφική σύγκρουση που θα παραμορφώσει και θα συγχωνεύσει τους δίσκους τους, ώστε στο τέλος τίποτα πια δεν θα θυμίζει την αρχική τους μορφή. Η ισχυρή βαρυτική αλληλεπίδραση θα προκαλέσει σταδιακά τη συμπίεση των δίσκων αερίου που περιβάλλουν τους πυρήνες τους, γεννώντας εκατομμύρια νέα άστρα, εκτοξεύοντας στο Διάστημα τεράστιες ουρές αερίου και σκόνης».

Ωστόσο κάτι τέτοιο αργεί ακόμα, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές του Ευγενίδειου, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα επόμενα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, χρόνος ωστόσο ελάχιστος για τα δεδομένα ενός γαλαξιακού συμπλέγματος.

Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει τη γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, να... γευματίζει με διερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες. Οπως αναφέρει στην Ελευθεροτυπία ο Μάνος Δανέζης, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η γιγάντια αόρατη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, φαίνεται να καταβροχθίζει αστεροειδείς και κομήτες κάθε μέρα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις συχνές εκλάμψεις, τις οποίες παρατηρούν οι αστρονόμοι στην περιοχή αυτή. Μάλιστα, εκτός από αστεροειδείς και κομήτες, ανάλογη μοίρα εκτιμάται ότι έχουν και πλανήτες που πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στη μαύρη τρύπα, αν και αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ